ŠTA DONOSE POLITIČKE PROMENE U ITALIJI? Kakav će uticaj na ekonomiju imati "zaokret udesno"

Novosti online

26. 09. 2022. u 07:56

BIVŠI premijer Italije Mario Dragi uneo je nadu na uzdrmano italijansko tržište nakon što je postao premijer u februaru 2021, pokrećući reforme i gradeći dobar odnos sa Evropskom unijom. Zbog toga je njegova skorašnja ostavka i pobeda krajnje desnice još jedna stavka na sve većem spisku briga za italijansku privredu.

ШТА ДОНОСЕ ПОЛИТИЧКЕ ПРОМЕНЕ У ИТАЛИЈИ? Какав ће утицај на економију имати заокрет удесно

Foto AP

Izlazna anketa državne televizije RAI je pokazala da je blok konzervativnih partija, koji takođe uključuje Ligu Matea Salvinija i stranku Forca Italija Silvija Berluskonija, osvojio dovoljno glasova da obezbedi kontrolu nad oba doma parlamenta.

 

Foto: EPA

 

Prema navodima RAI, desničarski blok dobiće između 227 i 257 od 400 mesta u Donjem domu parlamenta i između 111 i 131 mesta u Senatu koji broji 200 članova.

Ukoliko rezultati izbora budu potvrđeni, Melonijeva će, kao lider najveće stranke u pobedničkom savezu, imati šanse da postane prva žena premijer Italije, na čelu najviše desničarski nastrojene vlade od Drugog svetskog rata.


Sve ovo, kako smatraju ekonomski stručnjaci, donosi novu neizvesnost za ulagače već zabrinute zbog rastućih kamata, energetske krize i potencijalne recesije. Ovakav ishod mogao bi pobuditi sumnju u reforme koje su zemlji uslov za dobijanje sredstava Evropske unije za ubrzani oporavak nakon pandemije.

- Očekujemo povećanu volatilnost na italijanskom tržištu akcija, ali bez ekstremnih u danima neposredno nakon izbora. Naša je zabrinutost srednjoročna: sledeća će se vlada suočiti s teškom jeseni i izglednim socijalnim napetostima. - rekao je Fabio Kaldato, ekonomski stručnjak iz "Olimpija velt menadžmenta".

Do sada su tržišta bila relativno optimistična u pogledu izbornog rizika jer su čelnici krajnje desnice tokom kampanje ublažili svoj ton. Đorđa Meloni, za koju se smatra da će najverovatnije postati sledeća premijerka Italije, zagovarala je konstruktivnu saradnju s Briselom.

Glavni savetnik "Unikredit Grupe" za privredu Erik F. Nilsen optimističan je da će Dragijev sveobuhvatni program reformi biti implementiran, što bi bila "dobra vest" za finansijska tržišta u zemlji.


Međutim, s obzirom na to da će se imenovanje kabineta verovatno održati tek krajem sledećeg meseca, glavni test nove vlade će verovatno morati da sačeka neko vreme, smatra ekonomista "Goldman Saks Grupe" Sven Jari Sten. Imenovanje ministara, posebno za resor finansija, biće ključno za tržišta jer žele pouzdanu osobu za upravljanje privredom koja je istorijski bila opterećena visokim dugom.

Foto: EPA

 

Melonijeva je u predizbornoj kampanji naznačila da će vlada koju ona bude vodila preduzeti mere za odvajanje troškova električne energije od cena gasa ako se u EU ubrzo ne pokaže napredak po tom pitanju. Prošle je nedelje Evropska komisija predstavila plan radikalne intervencije, ali zemlje članice, koje moraju potpisati predloge, još su podeljene oko detalja.

Najave promena vođstva u kompanijama pod državnom kontrolom, od kojih su neke među najvećim na milanskoj berzi, trebalo bi da budu objavljene u proleće. Fokus novog kabineta biće na čelnim pozicijama u kompanijama Enel, Eni, Terna, Poste Italiane i Leonardo...

 

- Vlada koju bi vodila Melonijeva mogla bi da ima invazivniji uticaj na privredu i na preduzeća pod državnom kontrolom, takođe u smislu procedure za očuvanje strateške imovine - rekao je Mateo Brankolini, upravnik fonda u milanskoj "BPER Banci", a preneo je "Blumberg".

Stranka Braća Italije koju predvodi Đorđa Meloni je pro-NATO i pro-Ukrajina i podržava sankcije Rusiji, za razliku od Lige i Force koje su njeni najveći koalicioni partneri i koje podržavaju Moskvu.

Međutim, stranka je takođe bila i prijateljski nastrojena mađarskom predsedniku Viktoru Orbanu, podržavajući premijera te zemlje nakon što je rezolucija Evropskog parlamenta odlučila da se Mađarska više ne može definisati kao "potpuna demokratija".

 

Zbog svega toga, političari levog centra strahuju da bi se odnosi sa ostatkom Evrope promenili pod vladom koju predvodi Melonijeva.


BONUS VIDEO: NOVOSTI" NA SAHRANI KRALjICE ELIZABETE DRUGE: Pogledajte šta se dešava na ulicama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)