DOZVOLE ZA 16 ODSTO: I posle gotovo tri decenije borimo se sa divljom gradnjom

S. BULATOVIĆ

26. 09. 2022. u 10:00

GOTOVO tri decenije Srbija pokušava da se izbori sa nelegalnim objektima. Od više od dva miliona popisanih kuća, zgrada i lokala sagrađanih bez odobrenja, rešenje o ozakonjenju je dosad dobilo njih 326.569.

ДОЗВОЛЕ ЗА 16 ОДСТО: И после готово три деценије боримо се са дивљом градњом

Foto N. Skenderija

Prema poslednjim zakonskim izmenama, pred administracijom je rok da se sa svima njima izbori do kraja naredne godine. Nadležno ministarstvo je najavilo još jedno, efikasnije, zakonsko rešenje, ali će sa njim morati da izađe nova vlada.

Protekle decenije su pokazale da je od legalizacije možda još veći problem rušenje nelegalnih.

- Ministarstvo građevinarstva je od 2015. srušilo 95 objekata - kažu u ovom resoru. - Ne raspolažemo podacima o srušenim objektima iz nadležnosti AP Vojvodine i jedinica lokalnih samouprava. Problemi oko legalizacije su uglavnom nerešeni imovinsko-pravni odnosi i saglasnost suvlasnika na zemljištu na kome postoji pravo susvojine.

Ministarstvo uklanja objekte u skladu sa programom koji sačinjava kvartalno i raspoloživim budžetskim sredstvima.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj pre dve godine je istraživala koji su glavni problemi u legalizaciji. I pored mnogih pokušaja da se ona unapredi, u praksi i dalje ide presporo. Njihova procena je tada bila da će se ovim tempom okončati za - 40 godina.

- Postupak je potrebno digitalizovati, pre svega komunikaciju između institucija - kaže Jasmina Radovanović iz Naleda.

- Trebalo bi na republičkom nivou formirati komisiju koja će razdojiti zahtevnije od jednostavnijih slučajeva, kako bi se ovi drugi brže završili. Morao bi da postoji rok u kojem bi javna preduzeća i ostale institucije dale odgovore, a ako to ne urade, da se postupak nastavi. U proseku, šest radnika u opštinama se bavi legalizacijom i na svakog dođe po 1.100 slučajeva. Treba sagledati da li su visoke takse koje moraju da se plate.

Ima tu i pravnih pitanja. Na primer, ko može da podnese zahtev za legalizaciju u zgradi.

To bi morao da uradi investitor, a ne vlasnik stana.

NIJE STALA

LOKALNE samouprave priznaju da nelegalna gradnja nije stala. Za legalizaciju bi presek trebalo da bude satelitski snimak iz 2015. godine. U praksi, bez dozvole se gradi i dalje.

- Oko 80 odsto lokalnih samouprava priznaje da se i dalje nelegalno gradi - kaže Jasmina Radovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERIKANCI GLAVNI KUPCI RUSKE SIROVINE: Isplivali podaci za 2023. godinu