STRAVIČAN PAD EVRA: Tri odsto niži u odnosu na jedan dolar

Novosti Onlajn

25. 09. 2022. u 12:02

NA SVETSKIM je tržištima vrednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje snažno je porasla jer je američki Fed ponovno agresivno povećao kamatne stope, pa je kurs evra pao na najniži nivo u 20 godina, duboko ispod jednog dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je prošle nedelje 3 posto, na 112,96 bodova, a u jednom se trenutku, po prvi put nakon 20 godina, probio i iznad nivoa od 113 bodova, piše See Biz.

СТРАВИЧАН ПАД ЕВРА: Три одсто нижи у односу на један долар

Foto: Shutterstock

Pritom je dolar prema evropskoj valuti skočio 3,2 posto, pa je cena evra skliznula na 0,9690 dolara, najnižu razinu u 20 godina.

No, kurs dolara oslabio je prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, na 143,30 jena.

Skok dolarova indeksa drugu nedelju zaredom zahvaljuje se daljnjem povećanju kamata američke centralne banke.

Nakon dvodnevne sednice, Fed je u sredu povećao ključne kamate za 0,75 postotnih bodova, treći put u nizu, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihov najviši nivo od 2008. godine.

Kako se inflacija u SAD-u kreće blizu najviših nivoa u više od 40 godina, centralna banka najavila je i dalja povećanja cene novca.

Tako bi, prema procenama čelnika Feda, do kraja ove godine kamate mogle biti povećane na 4,4 posto, a do kraja iduće godine na 4,6 posto.

To znači da će do kraja ove godine Fed povećati kamate za još 1,25 postotnih bodova, a u sledećoj godini za 0,25 bodova.

Takvo brzo podizanje kamata, započeto u martu ove godine, predstavlja najagresivnije povećanje cene novca od 1990. godine, od kada je Fed kao osnovni alat monetarne politike počeo koristiti kamatu na prekonoćne kredite.

Foto: P. Milošević

 

Intervencija japanskih vlasti

S druge strane, japanska centralna banka odlučila je na prošlonedeljnoj sednici da će i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku kako bi podržala ekonomiju, premda i u Japanu postupno jačaju inflacijski pritisci.

Zbog toga se kurs dolara prema jenu polovinom nedelje, po prvi put nakon 24 godine, probio iznad nivoa od 145 jena. No, ubrzo je pao jer su japanske vlasti intervenisale na tržištu kupovinom jena.

Zahvaljujući tome, jen je prošle nedelje blago ojačao prema dolaru, po prvi put nakon četiri nedelje slabljenja.

Evro i funta pod snažnim pritiskom

No, dolar je snažno porastao prema evru, Evropska centralna banka od leta povećava ključne kamate kako bi suzbila rekordnu inflaciju u evrozoni.

No, čini se da Fed ima više prostora za zaoštravanje monetarne politike od ECB-a, s obzirom da je američka ekonomija i dalje relativno stabilno, dok evrozoni zbog energetske krize preti recesija.

Tako je u petak istraživanje S&P Globala pokazalo da su u septembru poslovne aktivnosti u evrozoni ponovno pale, treći mesec zaredom, prema indeksu menadžera nabave (PMI).

"Recesija u evrozoni vrlo je izgledna", zaključio je ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Slična je situacija i u Britaniji, pa je tečaj funte prošle nedelje potonuo više od 3 posto, na 1,0840 dolara, najniži nivo u 37 godina.

Britanska centralna banka prošle nedelje je povećala kamate za 0,50 postotnih bodova, već sedmu sednicu zaredom, i poručila da je ekonomija već verovatno u recesiji.

Iako recesija preti i američkoj ekonomiji, „dolar trenutno doista deluje kao 'sigurno utočište' više nego ikada u poslednjih nekoliko desetljeća jer rat u Ukrajini i njegove posledice ne utječu na domaće ciljeve u SAD-u”, kaže Juan Perez, direktor trgovanja u tvrtki Monex USA.

Tako je prošle nedelje nastavljen uspon američke valute. Od početka godine dolar je u odnosu na korpu valuta ojačao oko 16 odsto, pa je na putu najvećeg godišnjeg dobitka barem od 1970.-ih godina.

BONUS VIDEO:

PRIPREME ZA REFERENDUM: U DNR i LNR sve spremno za glasanje o pripajanju Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)