SINIŠA MALI O EKONOMSKOJ SITUACIJI U SRBIJI: Država čvrsto stoji na obe noge

Novosti online

25. 09. 2022. u 09:12

MINISTAR finansija Siniša Mali bio je gost emisije "Novo vikend jutro" na TV Pink u kojoj je govorio o javnom dugu Srbije, energetskoj krizi u svetu, ali i o povećanju plata i penzija.

СИНИША МАЛИ О ЕКОНОМСКОЈ СИТУАЦИЈИ У СРБИЈИ: Држава чврсто стоји на обе ноге

Foto: Printskrin/TV Pink

Ministar je rekao da su neki opozicioni mediji licemerni kada govore o javnom dugu Srbije.

- Javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra. Francuska je zadužena 2901 milijardi evra, Italija 2755 milijardi, Nemačka 2482 milijarde. Uvek javni dug gledate u odnosu na vaše bogatstvo, a pokazatelj tog bogatstva je BDP. BDP Srbije će prvi put u istoriji preći 60 milijardi evra. Udeo javnog duga u BDP nam je 53 odsto, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto - kazao je Mali.

EU u proseku ima 88 odsto udeo javnog duga u BDP, objasnio je ministar i kazao da "stojimo mnogo bolje nego većina zemalja".

Kaže da je 2012. godine javni dug bio 17,7 milijardi, a udeo javnog duga u BDP je bio 52,5 odsto.

- Ogromna je razlika što je BDP danas 60,2 milijarde, a u njihovo vreme je bio 33,7 - kazao je Mali.

Foto: Printskrin/TV Pink

Ističe da Srbija nema nikakav problem u upravljanju javnim dugom.

- Kada naš ceo dug uzmete u obzir, prosečna kamatna stopa je 2,4 odsto. U njihovo vreme smo se zaduživali i po 8 odsto. To je ogromna razlika - kazao je ministar.

Mali kaže da se svet suočava sa nikad većom krizom, ali Srbija malo bolje stoji od drugih.

- Dve i po milijarde evra imamo na računu - izjavio je Siniša Mali.

Ističe da smo dobili savet da imamo dovoljno novca da možemo da reagujemo kako bismo mogli da kupimo struju, gas, hranu...

- Potpuno smo odgovorni i vodimo računa o svakom dinaru - rekao je on.

Ističe da je pozajmica milijardu dolara od Emirata uz tri odsto kamate odličan posao.

- Novac je sve skuplji i skuplji, a to će smanjivati stopu rasta u celom svetu. Svet ulazi u recesiju. Mi ćemo ovu milijardu iskoristiti da vratimo stare dugove, ali iz nekog razloga opet vidite te ljude koji kritikuju, a ne znaju ni sami šta kritikuju. Država čvrsto stoji na obe noge. Imamo dovoljno novca da preživimo ovu i sledeću zimu. Kriza će biti sve veća i veća, a mi ćemo se boriti da našim građanima obezbedimo takve uslove da što manje osete negativne posledice krize - rekao je on.

Ističe da je isti izazov svuda - sačuvati mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene.

- Ako oni izađu sa tržišta, teško se vraćaju, a oni su nosilac razvoja - rekao je Mali i zbog toga država subvencioniše cenu energenata.

Ističe da imamo istorijski nisku stopu nezaposlenosti, a pozitivnu stopu rasta.

- LJudi znaju da je država jaka. Svako obećanje koje smo dali smo ispunili. Nijedna investicija nije stala - rekao je on i objasnio da se nastavlja rad na infrastrukturi.

Ističe da interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu.

- Ogroman je pritisak da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, ali smo jasno definisali svoju suverenu poziciju - kazao je ministar.

Ističe da struje nema u Evropi i svaka zemlja će gledati da zatvori izvoz kako bi zaštitila svoje interese. 

- Srbija će izaći sa dodatnim merama štednje energije - rekao je Mali.

On je objasnio da se nalazimo u svetskoj krizi za koju nismo odgovorni.

- Ekonomija nam stoji bolje nego OK - tvrdi ministar finansija i ističe da je potrebno da štedimo energiju i da isključujemo sijalice koje bespotrebno gore. - Nije teško ugasiti sijalicu, ugasiti bojler na vreme, smanjiti temperaturu za jedan stepen na klima uređajima.

Odmah nakon formiranja Vlade očekuje se rebalans budžeta, a od 1. novembra biće povećanje penzija od 9 odsto, a od 1. januara dodatnih 11 odsto, najavio je on.

Ministar je najavio i povećanje minimalne zarade i povećanja plata u javnom sektoru, a sve iznad nivoa inflacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

MNOGI GA OSUDILI, MEMEDOVIĆ TRAŽIO IZVINJENJE: Kako je Bogdanović pravdao oštre reči o ŽENAMA FUDBALERA - U životu sam imao tri autoriteta