FIKSNA KAMATA SPAS OD SKUPLJIH KREDITA: Bankari predlažu refinansiranje pozajmica i izlazak iz promenjivih stopa

B. Caranović

24. 09. 2022. u 14:00

ZADUŽENI građani strepe od oktobraske rate. Krediti u evrima sa promenljivom kamatnom stopom vezanom za tromesečni euribor od 30. septembra biće skuplji.

ФИКСНА КАМАТА СПАС ОД СКУПЉИХ КРЕДИТА: Банкари предлажу рефинансирање позајмица и излазак из промењивих стопа

dilema Da li za kredite birati fiksnu ili promenljivu kamatnu stopu, Foto shutterstock

To je datum kada će ova stopa po kojoj vodeće evropske banke međusobno pozajmljuju novac biti ukalkulisana u kamate na pozajmice u evrima. Nisu mirni ni dužnici u dinarima, jer i kamata na domaćem međubankarskom tržištu - belibor, skače. Većina kredita vezana je za tromesečni i šestomesečni belibor. Bankari poslednjih dana intenzivno zovu klijente i nude refinansiranje dinarskih kredite i prelazak na fiksnu kamatnu stopu, za koju "prete" da će je uskoro izbaciti iz ponude.

Za sve kredite koji su vezani za tromesečni euribor, koji je pre tri meseca bio u minusu, a sada već prešao 1,7 odsto, već od oktobra rate će biti veće - od nekoliko desetina do nekoliko stotina evra. Prema nedavnim podacima Narodne banke Srbije, 45,5 odsto ukupnih kredita stanovništvu je u evrima, od kojih oko četiri petine čine krediti po varijabilnoj kamatnoj stopi. Kod znatnog dela ovih pozjmica će, prema novom obračunu za šest dana, biti veće oktobarska, novembarska i decembarska rata kredita. Nakon toga sledi novo usklađivanje sa euriborom i novi iznos mesečnih obaveza.

Bez obzira na rast i belibora i euribora, pa samim tim i promenljive kamatne stope, fiksna kamata je i dalje mnogo veća. Zasad se mali broj klijenata i odluluje na prelazak na nju.

- Bankar mi je ponudio da refinansniram dinarski kredit vezan za šestomesečni belibor i da pređem na fiksnu kamatu, tvrdeći da je uskoro više neće biti u ponudi - kaže Beograđanka S. R.

- Trenutna rata mi je oko 15.000 dinara, a u banci mi kažu da će, ako nastavi rast referentne kamatne stope i divljanje belibora, rata dogurati i do 19.000 dinara, jer sam tek na početku otplate. Odbila sam ponudu, jer bi mi mesečna obaveza sa fiksnom kamatom u startu bila za 2.500 veća, a nadam se da se neće ispuniti bankarske prognoze.

Prema rečima Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, uvek je u trenutku uzimanja kredita sa fiksnom kamatom rata veća nego sa promenljivom, zbog većeg rizika koji nosi banka.

- Što se tiče ukalkulisanja belibora i euribora u nove rate kredita, kod većine banaka se radi na šest i malo ređe na tri meseca, dok mi za 12 meseci nije poznato da nudi nijedna banka - kaže Vasić.

- Kada će se novi obračun odraziti na rate, uglavnom zavisi od konkretnog ugovora klijenta sa bankom. Takođe utiču veličina kredita, ukupna kamata i varijabilni deo, rok otplate, kao i već otplaćeni deo. U skladu sa tim povećanje može biti i znatno veće.

Kako Vasić dodaje, sumnja da će referentna kamatna stopa Evropske centralne banke, koja određuje euribor, naročito mnogo rasti, jer to nije u interesu evropske privrede. Smatra da bi preveliko zatezanje usporilo privredni rast.

RAZUMNA IDEJA

PREDLOG prelaska sa varijabilne na fiksnu kamatnu stopu Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije, smatra kao razuman.

- Niko ne može da predvidi šta će se događati i kako će se ECB i NBS dalje boriti sa inflacijom koja još ne staje, ali prelazak na fiksnu sa promenljive kamatne stope ima osnova - smatra naš sagovornik.

- Niko ne treba da bude pritiskan na takvu odluku, ali svakako treba razmotriti. Za promenljive pozajmice vezane za tromesečni eurobor i belibor važna su četiri datuma u godini kada se usklađuju rate, a kod šestomesečnih se to radi dva puta godišnje.

AKTIVNOST NE JENjAVA

STANjE kredita stanovništvu povećano je tokom sedam meseci 2022. za 68,9 milijardi dinara, pri čemu je rast stambenih kredita iznosio 34,3 milijarde dinara, a gotovinskih 29,5 milijardi dinara - podatak je NBS. Poslednji podaci pokazuju da je tromesečni belibor u septembru 2,86 odsto, šestomesečni - 2,98, dok je euribor - tromesečni 0,062 procenta, a šestomesečni 1,193 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)