OKREĆU SE DRUGIM ZEMLJAMA: Liz Tras pesimistična oko sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama

Novosti online

20. 09. 2022. u 10:23

TRGOVINSKI sporazum između Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država je malo verovatan u kratkom ili srednjem roku, rekla je Liz Tras na svom debitantskom putovanju u inostranstvo u Njujorku kao britanska premijerka, dodajući da će se fokusirati na saveze na nekim drugim stranama.

ОКРЕЋУ СЕ ДРУГИМ ЗЕМЉАМА: Лиз Трас песимистична око споразума са Сједињеним Америчким Државама

Foto Tanjug/AP

Trgovinski sporazum sa SAD nekada je bio velika nada britanske izvozne politike nakon Bregzita, ali komentari premijerke oslikavaju rezignaciju britanskih političara zbog oklevanja Vašingtona da otvori formalne pregovore.

Tras je razgovarala sa novinarima na godišnjem sastanaku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i rekla da se trenutno ne vode nikakvi razgovori sa Sjedinjenim Državama.

- Trenutno se ne vode nikakvi pregovori sa SAD i ne očekujem da će oni početi u kratkom ili srednjem roku - rekla je premijerka Britanije u ponedeljak.


Umesto toga, Britanija je fokusirana na obezbeđivanje pristupa Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), savezu Saveta za saradnju u Zalivu i direktnom trgovinskom sporazumu sa Indijom, rekla je ona.

Premijerka je odbila da definiše šta je mislila pod vremenskim okvirom.

Savet za saradnju u Zalivu uključuje Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate među svojim članovima i šesto je najveće izvozno tržište Evropske unije. Grupacija CPTPP između ostalih uključuje Australiju, Kanadu i Japan i jedan je od najvećih trgovinskih blokova na svetu.

Umesto da insistira na traženju trgovinskog sporazuma, Trasova je rekla da će se planirani sastanak sa predsednikom Amerike Džoom Bajdenom u sredu fokusirati na globalnu bezbednost, prenosi "Blumberg".


BONUS VIDEO: Cene goriva divljaju u Velikoj Britaniji i Nemačkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)