U MARTINCIMA NAJBOLJE IMANJE: Izabrani najuspešniji mladi poljoprivrednik i gazdinstvo u Srbiji za 2022.

S. B.

19. 09. 2022. u 07:26

NAGRADU za najbolje poljoprivredno gazdinstvo doživljavam kao poseban, dodatni podstrek i još veću volju za radom, ali i kao činjenicu da je država prepoznala i da podržava naš trud - reči su Aleksandra Žilića, poljoprivrednika iz Martinaca kraj Sremske Mitrovice, pobednika ovogodišnjeg izbora za najbolje poljoprivredno gazdinstvo Srbije.

У МАРТИНЦИМА НАЈБОЉЕ ИМАЊЕ: Изабрани најуспешнији млади пољопривредник и газдинство у Србији за 2022.

Foto: PKV

U cilju promovisanja agrara, ovo takmičenje su organizovali Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika SUMP i Privredna komora Vojvodine.

- Supruga Marija i ja od 2016. godine proizvodimo sir, a nagrađeni smo i sa tri Velike zlatne medalje na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Krenuli smo sa jednom kravom, mleko ne prodajemo, već sve što pomuzemo ide u sir. Cada imamo 14 krava i mesečno proizvedemo između 350 i 400 kilograma sira - ponosno kaže Žilić.

Po odluci stručnog, osmočlanog žirija, drugo mesto u izboru za najbolje gazdinstvo pripalo je Bojanu Ceniću iz Dublja, a treće Slaviši Stojkoviću iz Male Reke.

Za najboljeg mladog poljoprivrednika izabran je Radivoj Lagundžin (34) iz Iđoša kraj Kikinde. On u okviru porodičnog gazdinstva već 15 godina radi na proizvodnji sadnica za pošumljavanje, kao i ukrasnih sadnica za bašte.

- Porodični rasadnik je osnovan 2003, a bavimo se i ratarenjem, proizvodnjom voća i povrća - kaže Lagundžin. - Nagrada mi mnogo znači, pre svega kao potvrda da dobro i kvalitetno radimo, a značajan je i finansijski deo koji ćemo iskoristiti za obnovu mehanizacije i repromaterijal.

NOVAC I DUKAT

NAJBOLjE poljoprivredno gazdinstvo je nagrađeno sa pola miliona dinara, plaketom i zlatnim srpskim dukatom, drugoplasirano sa 300.000, a trećeplasirano sa 200.000 dinara. Najboljem mladom poljoprivredniku uručeni su plaketa i vaučer u iznosu od 300.000 dinara

Nagrade ovogodišnjim laureatima za najbolje poljoprivredno gazdinstvo uručio je Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, koji je naglasio da ta institucija podržava čitav projekat jer je agrar veoma važan segment naše privrede.

- Za sedam meseci ove godine vrednost spoljnotrgovinske robne razmene agrara Republike Srbije iznosila je 4,4 milijarde evra. Izvoz agrarnih proizvoda činio je 17,7 odsto ukupnog izvoza u tom periodu - istakao je Vučurević.

Kandidati za nagrade su se tokom februara i marta prijavljivali na konkurs zvanične internet stranice najboljegazdinstvo.rs, a odlukom stručnog žirija u uži krug plasiralo se 15 poljoprivrednika koji su do proglašenja predstavljeni i široj javnosti. Pravo na učešće imali su svi registrovani poljoprivrednici koji su u aktivnom statusu i koji su u trenutku konkurisanja imali manje od 40 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba