MAĐARSKA VLADA SPREMA NOVU TAKTIKU: Novi zakoni za suspenziju evropskih fondova

Tanjug

17. 09. 2022. u 16:04

MAĐARSKA vlada će sledeće nedelje podneti parlamentu nove zakone kako bi prekinula sukob sa Evropskom komisijom i omogućila pristup fondovima Evropske unije, rekao je danas šef kabineta premijera Viktora Orbana.

МАЂАРСКА ВЛАДА СПРЕМА НОВУ ТАКТИКУ: Нови закони за суспензију европских фондова

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

Posle upozorenja Evropske komisije da će preporučiti suspendovanje nekoliko milijardi evra namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za korupciju, Budimpešta je najavila da će osnovati organ za borbu protiv korupcije i radnu grupu koja će nadgledati trošenje fondova EU.

Šef kabineta premijera Viktora Orbana, Gergelj Guljaš rekao je da će Orbanova vlada tražiti od parlamenta da usvoji relevantne zakone po ubrzanom procesu.

Novi zakoni bi trebalo da stupe na snagu u novembru, što bi po Guljašovim recima moglo da spreči "kažnjavanje" Mađarske.

- Umesto međusobnog nepoverenja, konstruktivna serija pregovora sa Komisijom u protekla dva meseca može se smatrati korakom ka međusobnom poverenju - izjavio je Guljaš i dodao da Mađarska sa savršenom mirnoćom čeka odluku EU.

Mađarska je imala daleko najveći udeo nepravilnosti u celom bloku u trošenju fondova EU od 2015. do 2019 godine, prema evropskoj agenciji za borbu protiv korupcije OLAF.

Brisel već dugo poziva na transparentnost, konkurenciju i odgovornost u mađarskim javnim nabavkama.

BONUS VIDEO: Kordoni policije obezbeđuju glavne raskrsnice u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)