SPISKOVI I ZA OGREV: Ugalj i drva ove godine skuplji za 80 do 100 odsto nego lane

B. Caranović

15. 09. 2022. u 10:00

NE samo da je u odnosu na prošlu godinu cena ogreva skuplja za 80 do 100 odsto, već ga na tržištu nema dovoljno.

СПИСКОВИ И ЗА ОГРЕВ: Угаљ и дрва ове године скупљи за 80 до 100 одсто него лане

Foto D. Milovanović

Pelet, za kojim je trenutno najveća potražnja, na beogradskim stovarištima uopšte nije u ponudi. Kako kažu i trgovci, ali i iz javnog preduzeća "Srbijašume" gde proizvođači nabavljaju sirovinu, zbog najave štednje, ne samo kod nas, već svuda u svetu, drastično je skočila potražnja za ovim ogrevom.

Kako su nam juče vlasnici prestoničkih stovarišta potvrdili, dok god je cena peleta ograničena, a gotovo jednaka i kod proizvođača i trgovaca, ne isplati im se da ga nabavljauju i prodaju, jer bi poslovali sa gubitkom.

- Ne možemo da prodajemo pelet, jer je uredbom Vlade ograničena prodajna cena tone 38.000 dinara, a toliko nas košta i da ga nabavimo - kaže nam Tanja Aprcović sa poznatog beogradskog stovarišta. - Potražnja je velika. U Crnoj Gori je recimo nabavna cena 280 evra i nema nikakvog razloga da u Srbiji bude skuplje.

Kako naša sagovornica kaže, pelet je u odnosu na lane dvostruko poskupeo.

Prema rečima Mladena Stojadinovića, iz Grupacije za obnovljive izvore Privredne komore Srbije, u našoj zemlji ima oko 80 proizvođača peleta, koji ga prodaju po veleprodajnoj ceni od 250 do 280 evra bez uračunatog PDV. kaže da cena nije identična s ograničenom prodajnom, ali slaže se da se trgovcima ne isplati.

- Lane smo ga prodavali za oko 160 evra, a razlog poskupljenja su veći troškovi i jer "Srbijašume" ne isporučuju dovoljno sirovine - kaže Stojadinović, koji je i jedan od proizvođača. Niko ne može da kaže sa sigurnošću da će biti dovoljno peleta za sve građane, do početka zime. Pravimo liste, ko želi da naruči.

UGALj "PAPREN", PA GA SLABO ŽELE

I na drugim stovarištima u Srbiji cene uglja su paprene u odnosu na prošlu godinu, nema gužvi, ni redova. Na spisku vrsta uglja, cene su 21.000 za sušeni "obilić", za pljevaljski 23.000, dok je "banović mrki" 24.000 dinara. Ruski kameni ugalj je 32.000 dinara. U ponudi je kubik drva od oko 11.000 dinara do oko 14.000 dinara, zavisno da li je sa prevozom, a zavisi i od proizvođača.

Kada je drugi ogrev u pitanju, Tanja Aprcović kaže da je kod nje na stovarištu 1,2 prostorna metra drva - 13.700 dinara. Dok je prošle godine nabavna cena za kubik bila oko 5.000 dinara, sada je dvostruko veća. Pošto trenutno nema peleta, prodaju se ugalj i drva. U odnosu na lane skuplje dvostruko, ili sa 80 odsto jačom cenom nego pred prošlu zimu.

CENA SIROVINE

Nabavljamo sirovinu za pelet iz "Srbijašuma" ili iz privatnih izvora - kaže Miladinović. - "Srbijašume" sada su podigle cenu za 15 odsto i plaćamo oko 4.790 dinara po metru kubnom, na šumskom putu. To znači da do fabrike treba još dodatno da platimo prevoz. A iz privatnih izvora, istu količinu platimo 11.000 dinara.

- Od uglja imamo uvozni lignit iz Makedonije od 13.400, mrki iz Foče Miljevina, koji košta 21.000 dinara za tonu - kaže nam Miloš sa stovarišta. - Cena kubika drva sa prevozom je 12.400. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna