SLABO "PRELEĆU" NA 150 DINARA: Banke ispoštovale odluku NBS i uvele platni račun po garantovanoj ceni

B. Caranović

14. 09. 2022. u 06:00

SVE banke koje rade na našem tržištu u svoju ponudu uvele su račun sa minimumom osnovnih usluga i po garantovanoj ceni od 150 dinara.

СЛАБО ПРЕЛЕЋУ НА 150 ДИНАРА: Банке испоштовале одлуку НБС и увеле платни рачун по гарантованој цени

Foto Z. Jovanović

Time su ispunile obavezu prema Odluci Narodne banke Srbije da u pakete svojih ponuda od 1. septembra uvedu i ovu uslugu. Osim toga, banke su se obavezale i da ne samo da neće podizati svoje naknade, već i da će sniziti one koje su prošle godine nazidale.

Da je Odluka NBS ispoštovana i ponuđen račun od 150 dinara uverili smo se Uporednim praćenjem cena usluga 22 banke koje posluju kod nas, dostupnom na sajtu NBS. Informaciju nam je potvrdio i Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

- Ispoštovale su Odluku, ali sa terena imamo informaciju da je mala zainteresovanost klijenata da pređu na taj najniži garantovani platni paket od 150 dinara - kaže Vasić.

Prošlogodišnja serija poskupljenja svih mogućih tarifa, koja je nastavljena podizanjem cene usluga početkom ove godine, izrevoltirala je veliki broj klijenata. U talasu inflacije i drastičnog udara na džep zbog cena osnovnih životnih namirnica, vrtoglavo su krenule da "skaču" i cene održavanja bankarskih računa, transakcija na bankomatima i šalterima, plaćanja mobilnim i internet aplikacijama, kao i korišćenje i izrada kartica, izdavanje čekova i drugo. Osim što su pojedine banke imale ponudu vođenja računa od oko 1.000 dinara, mnoge nisu imale jeftiniju varijantu od 250 dinara. Javnost je nedeljama bila uzburkana i nijedno objašnjenje o skupim softverima nije je smirivala, pa je na kraju odreagovala i Centralna banka.

Prema toj odluci NBS, od 1. septembra, u narednih godinu dana, banke neće povećavati cenu svojih usluga, a koje su ih povećale od 1. januara 2021. godine moraće da pojeftine te usluge za 30 procenata. 

GARANCIJA

OSIM što je ograničena i propisana cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara, precizirana je i njegova garantovana sadržina. Klijent ima pravo na besplatno podizanje gotovine na šalteru i bankomatima svoje banke, na debitnu karticu, mobilno i elektronsko bankarstvo...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije