KAKO JE PUTIN ODGOVORIO NA TRIK G7? Želja zapadnih zemalja može ih suočiti sa teškim posledicama

Novosti online

12. 09. 2022. u 19:07

RUSKI predsednik Vladimir Putin doveo je Zapad u krajnje neugodan položaj odgovarajući na planove zemalja G7 da uvedu "plafon" cena za kupovinu gasa i nafte.

КАКО ЈЕ ПУТИН ОДГОВОРИО НА ТРИК Г7? Жеља западних земаља може их суочити са тешким последицама

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

Do ovog zaključka došao je Boris Marcinkevič, poznati stručnjak u oblasti energetske bezbednosti. On je uživo na radiju „Moskva govori“ detaljno pričao o odlukama SAD i EU, a takođe je objasnio zašto formula koju je izneo Putin poništava inicijativu Zapada o „plafonu" cena.

Boris Marcinkevič je podsetio da će želja zapadnih zemalja da uvedu određena ograničenja cene energetskih sirovina za njih imati ozbiljne posledice. Stvar je u tome što Rusija neće ostaviti takav trik SAD i EU bez odgovora, preduzimajući određene mere koje neće dozvoliti Zapadu da diktira svoje uslove na međunarodnom energetskom tržištu, navodi FBA „Ekonomija danas“.

Foto: EPA/SERGEI BOBELYV/SPUTNIK/KREMLIN P

Prema rečima eksperta, rusko rukovodstvo pomno prati pregovore zemalja G7, donoseći odgovarajuće zaključke. O tome svedoči nedavni govor ruskog predsednika Vladimira Putina. Ruski lider je podsetio da Rusija ne namerava da prihvati uslove SAD i EU i da će stoga preispitati svoj odnos prema saradnji sa zemljama koje sprovode ovaj program. Ograničavanje cena „bila bi apsolutno glupa odluka“, rekao je Putin na ekonomskom forumu u Vladivostoku.

- Nećemo isporučiti ništa ako je to u suprotnosti sa našim interesima, u ovom slučaju ekonomskim. Ni gas, ni naftu, ni ugalj… Ništa - dodao je on.

Martsinkevič je izrazio uverenje da će zapadne zemlje doneti prave zaključke o upozorenju Vladimira Putina. Najverovatnije će plan G7 sa uvođenjem takozvanog „plafona cena” energenata jednostavno propasti, pošto se sa njim neće saglasiti sve članice ove organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati