ENERGETSKA TRAMPA IZMEĐU EU ZEMALJA: Francuska daje gas Nemačkoj - zauzvrat očekuje struju u zimskim mesecima

Tanjug

06. 09. 2022. u 17:33

FRANCUSKA će aktivirati neupotrebljeni gasovod u svojoj severoistočnoj administrativnoj oblasti Mozel, prvobitno izgrađen za tokove od istoka prema zapadu, kako bi Nemačkoj poslala gas u sklopu energetskog sporazuma koji je predstavio predsednik Emanuel Makron, navode francuski zvaničnici.

ЕНЕРГЕТСКА ТРАМПА ИЗМЕЂУ ЕУ ЗЕМАЉА: Француска даје гас Немачкој - заузврат очекује струју у зимским месецима

Mnogo više država u UN ne priznaje "Kosovo", Foto AP

Francusko ministarstvo energetike istaklo je da će ta zemlja moći da isporučuje 130 gigavat sati (GWh) dnevno, što je mali deo nemačkih potreba, dok će Nemačka biti spremna da Francuskoj obezbedi struju u slučaju nedovoljnog snabdevanja sredinom zime, prenosi Rojters.

Navodi se da je Makron pod pritiskom da pojača uvoz električne energije, dok se državni energetski gigant EDF bori s rekordnim brojem prekida rada nuklearnih reaktora što pogoršava energetsku krizu u Evropi.

Dodaje se da je i Nemačka bila pogođena ruskim rezovima u isporuci gasa Evropi, što je rezultiralo zabrinutošću da bi uporno male količine u Rusiji mogle dovesti do nestašice tokom zime.

Evropski lideri su govorili o potrebi za ujedinjenim frontom protiv posledica ruskih akcija.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Makron je pod pritiskom zbog situacije sa strujom u Francuskoj, pa je važan signal da Nemačka i Francuska podržavaju jedna drugu - rekao je izvor iz nemačke vlade, dodajući da ne očekuje da će im Francuska rešiti probleme s gasom, iako je svaka moguća isporuka znak da će najveća članica EU pregurati zimu u energetskom smislu.

Francusko ministarstvo energetike navodi da ta zemlja već isporučuje deo gasa Nemačkoj, obično preko Belgije ili Švajcarske, dok bi kroz interkonektor Mozel prvi put potekao sa zapada na istok.

- Nemačkoj je potreban naš gas, a nama struja iz ostatka Evrope, posebno iz Nemačke - rekao je Makron nakon telefonskog razgovora u ponedeljak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

BONUS VIDEO: 

RUSKA MOĆ NA VOJNOJ VEŽBI "VOSTOK 2022": Pogledajte kako "bastion" uništava ciljeve na moru


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)