MANJE MLEKA U RAFOVIMA, ALI I KRAVA U ŠTALAMA: Do kraja ove godine otkupna cena mogla bi da bude 80 dinara za litar

J. SUBIN

02. 09. 2022. u 11:00

SVE je manje mleka na rafovima, ali i krava u štalama. Nestašice dugotrajnog mleka, ali i smanjena paleta mlečnih proizvoda, posledica je lošeg stanja u govedarstvu poslednjih decenija. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je Srbija početak 2022. dočekala sa manjim brojem goveda za tri, a koza za 3,6 odsto.

МАЊЕ МЛЕКА У РАФОВИМА, АЛИ И КРАВА У ШТАЛАМА: До краја ове године откупна цена могла би да буде 80 динара за литар

Foto Ž. Knežević

- Ova situacija nije nastala odjednom, apelujemo na teško stanje još od 2016. godine - kazala nam je Sanja Bugarski, predsednik Udruženja odgajivača goveda Srbije. - Zbog nesluha i nerazumevanja proizvođača mleka nastao je problem. Kada smo pre nekoliko godina s njima održavali sastanke i tražili da plate dinar ili dva više za mleko, ništa nisu hteli da urade. Kao farmeri, nemoćni smo bili da netaramo prerađivače da plate veću cenu našeg proizvoda, jer se znalo da nemamo kome da to plasiramo. To je bilo kartelsko ponašanje. Sada su se male mlekare otrgle i idu u "boj". Mlekare se bukvalno bore za svoj opstanak. Do sada su uništavali seljaka, jer su mislili da je mleko nepresušan izvor. A sada je trka za onim količinama koje su na tršištu.

Kako objašnjava Bugarski, smanjena je proizvodnja mleka i to drastično, a ovi koji su odustali od držanja krava, nikada se više neće vratiti u sistem. Mlekare sada zovu primarne proizvođače, nude veće cene, pa je ta razlika i do sedam dinara.

- Neka projekcija, ne naša već evropska, jeste da bi cena sirovog mleka do kraja godine mogla da košta 80 dinara - ističe Bugarski. - Cena mleka je već sada 65 centi, a kod nas oko 43. Mleka u radnjama nema, paleta proizvoda svela se na minimum. Sigurno je ulaz u mlekarama smanjen za 30 odsto.

Svetla na kraju tunela, možda i ima, ali kako objšnjava Bugarski, država bi za početak trebalo da utvrdi minimalnu proizvođačku cenu mleka. Kada to bude postojalo, ostali će moći da se dogovore drugačije. Država, međutim, zna da je minimalna cena viša od 68 dinara. Uz to, odavno pričam da treba uvesti "plavi dizel".

- Ovde ne računamo i koliko struje potrošimo - naglašnjava Bugarski. - Suština je i da nema ništa bez osnivanja nacionalnog udruženja, a to treba da organizuje država. Da se postavi sistem, prebroje uzgajivači, da se uradi regionalizacija cele Srbije i na osnovu toga dodeljuju subvencije, koje će se drastično razlikovati u zavisnosti od otežanih uslova rada.

NISMO VELIKI POTROŠAČI

POTROŠNjA mleka u Srbiji svedena je na 200 kilograma mleka i mlečnih proizvoda po glavi stanovnika godišnje. Opada proizvodnja i potrošnja mleka, a time i sira. Godišnja proizvdonja sira je oko 60.000 tona, rekao nam je Branislav Gulan, agroanalitičar. Niska potrošnja je i rezultat pada standarda velikog broja građana. Samim tim, opada i broj krava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri