ZAJAM RASTE ZAJEDNO SA KAMATOM: Tokom jeseni očekuje se poskupljenje i dinarskih i pozajmica u evrima

B. Caranović

01. 09. 2022. u 10:15

UPRKOS tome što su i Evropska centralna banka i Narodna banka Srbije, pod pritiskom inflacije povećavale najvažnije referentne kamatne stope, a kao posledica poskupeli i dinarski i krediti u evrima, tražnja za pozajmicama - ne jenjava. Beleži se čak rast od iznad devet odsto!

ЗАЈАМ РАСТЕ ЗАЈЕДНО СА КАМАТОМ: Током јесени очекује се поскупљење и динарских и позајмица у еврима

Foto N. Fifić

Pošto je krajem jula Evropska centralna banka povećala svoju ključnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, prvi put posle 11 godina, još jedna korekcija očekuje se na sednici 8. septembra.

Uporedo, raste i euribor, kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuju novac. Porastao je i belibor, kamatna stopa koja čini obavezan deo promenljivih dinarskih kredita. Kao posledica, ovog leta i žitelji Srbije već plaćaju veće rate za kredite, a od jeseni kamate će još da porastu.

Prema podacima Narodna banke Srbije, kreditna aktivnost stanovništva nastavila je trend stabilnog rasta koji je u julu na međugodišnjem nivou iznosio 9,2 procenta.

- Stanje kredita stanovništvu povećano je tokom sedam meseci ove godine za 68,9 milijardi dinara, pri čemu je rast stambenih kredita iznosio 34,3, a gotovinskih 29,5 milijardi dinara - kažu u NBS.

- Prema podacima za jul, tromesečni euribor je u julu u proseku iznosio 0,04 odsto, a šestomesečni euribor 0,47 odsto. Istovremeno, tromesečni belibor išestomesečni belibor iznosili su 2,52 procenta i 2,65 odsto.

Foto N. Fifić

Kako iz Centralne banke objašnjavaju, rast kamatnih stopa na tržištu novca za posledicu je imao umeren rast i kamatnih stopa na nove kredite stanovništvu, na 10,3 odsto za kredite u dinarima i na 3,9 procenta za kredite u evro znaku.

- Imajući u vidu da je ukupan iznos novoodobrenih kredita stanovništvu u sedam meseci 2022. godine - 322 milijarde dinara, manji za svega 0,8 procenta u odnosu na isti period prošle godine, možemo zaključiti da se dosadašnje povećanje kamatnih stopa nije u značajnijoj meri odrazilo na tražnju stanovništva za kreditima - tvrde u NBS.

- S obzirom na to da se očekuje dalje zaoštravanje monetarne politike ECB-a, u narednom periodu možemo očekivati povećanje kamatnih stopa na nove kredite u evro znaku.

Naši sagovornici objašnjavaju da povećanje kamatnih stopa sa tržišta novca ne mora u potpunosti da se prelije na rast kamatnih stopa na nove kredite i u našoj zemlji. Kako u NBS tvrde, u uslovima visoke konkurencije banaka na domaćem tržištu, moguće je očekivati da deo povećanja troškova izvora finansiranja banke kompenzuju sniženjem svojih marži.

Dodaju da i rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti banaka upućuju na stabilnu tražnju stanovništva za kreditima tokom prve polovine godine. Banke očekuju da tokom trećeg tromesečja dođe do umerenog smanjenja tražnje stanovništva za kreditima, što se može povezati sa rastom kamatnih stopa na tržištu.

OBRAČUN

ŠESTOMESEČNI i tromesečni eurobor su sastavni deo promenljive kamatne stope po kojima banke na našem tržištu naplaćuju kredite u evrima, a juče su iznosili 1,077 i 0,582 odsto. Drugi deo cene kredita čini marža banke. Referentnu kamatnu stopu je i NBS podizala više puta i sada iznosi tri odsto. Njena visina direktno utiče na belibor, kamatnu stopu koja čini obavezan deo promenljivih dinarskih kredita. Kako bankari objašnjavaju, rate kredita formiraju se periodično, pa je tako za klijenta čija ugovorena promenljiva kamata zavisi od šestomesečnog euribora važna vrednost koju on ima 31. decembra i 30. juna.

PROMENLjIVA KOD 80 ODSTO ODOBRENIH

KADA je reč o kreditima koji su u otplati, zaoštravanje monetarne politike ECB i Narodne banke Srbije utiče na povećanje rata samo kod kredita odobrenih po varijabilnim kamatnim stopama, koji čine oko 80 odsto kredita odobrenih stanovništvu, dok u slučaju kredita odobrenih po fiksnoj kamatnoj stopi neće doći do promene plana otplate - kažu u centralnij banci. - Novi iznos anuiteta za kredite odobrene po varijabilnoj kamatnoj stopi zavisi od vrednosti glavnice, visine kamatne stope, kao i od toga kada je kredit inicijalno uzet i na koji period, jer se menja struktura glavnice i kamate tokom otplatnog perioda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024