KRIZA POTRESA EVROPU: Rekordne cene gasa u Velikoj Britaniji i Nemačkoj

novosti online

26. 08. 2022. u 10:30

BRITANSKI energetski regulator objavio je u petak da će podići svoju glavnu gornju granicu na račune potrošača za energiju na prosečnih 3.549 funti sa 1.971 funte godišnje, pošto grupe za kampanju, istraživački centri i političari pozivaju vladu da se pozabavi krizom troškova života.

КРИЗА ПОТРЕСА ЕВРОПУ: Рекордне цене гаса у Великој Британији и Немачкој

Foto Tanjug/AP

Granica cena ograničava standardnu tarifu koju dobavljači energije mogu da fakturišu domaćim kupcima za njihov kombinovani račun za struju i gas u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, ali ga Ofgem preračunava tokom cele godine kako bi se odrazile cene na veliko tržište i drugi troškovi industrije.

Pokriva oko 24 miliona domaćinstava

4,5 miliona domaćinstava sa planovima plaćanja unapred suočavaju se sa povećanjem sa 2.017 funti na 3.608 funti.

Ograničenje se ne primenjuje u Severnoj Irskoj, gde dobavljači mogu da povećaju cene u bilo kom trenutku nakon što dobiju odobrenje od drugog regulatora.

Cene gasa su skočile na rekordne nivoe tokom prošle godine, pošto je veća globalna potražnja u Evropi intenzivirana niskim nivoom skladištenja gasa i padom uvoza gasa iz Rusije nakon intervencije u Ukrajini. Ovo je takođe dovelo do povećanja cene električne energije.

Ranije ovog meseca, Ofgem je najavio da će preračunavati gornju granicu svaka tri meseca, a ne svakih šest meseci, kako bi odražavao trenutnu volatilnost tržišta.

Predviđa se da bi gornja granica mogla da poraste na 4.649,72 funte u prvom kvartalu 2023. i na 5.341,08 funti u drugom tromesečju, pre nego što se blago spusti na 4.767,97 funti u trećem kvartalu.

To je i dalje više u odnosu na prosečan godišnji račun od 1.400 funti iz oktobra 2021. i trenutno ograničenje od 1.971 funte.

Cene u najvećoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj, porasle su sa 599,83 evra po megavat-satu u četvrtak na 699,44 evra u petak.

Takođe, u Nemačkoj je godišnja energija veća za 6,9 odsto. Nemačke cene električne energije dostigle su rekordne vrednosti pošto je toplotni talas podstakao potražnju, stvarajući pritisak na snabdevanje energijom uoči kritičnog zimskog perioda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna