PREVARANTI "NAGRADAMA" I "PROMOCIJAMA" LOVE ŽRTVE: Upozorenje građanima da ne nasedaju na mamce lažnih trgovaca i njihovim manipulacijama

E. B. T.

25. 08. 2022. u 10:15

UKOLIKO vam telefonom jave da ste osvojili nagradu ili vas pozovu na prezentaciju nekog proizvoda, otvorite širom oči i recite "hvala, nisam zainteresovan", jer ste sigurno žrtva lažnih trgovaca i prevare.

ПРЕВАРАНТИ НАГРАДАМА И ПРОМОЦИЈАМА ЛОВЕ ЖРТВЕ: Упозорење грађанима да не наседају на мамце лажних трговаца и њиховим манипулацијама

Foto Shutterstock

Ovo upozorenje juče je građanima uputio predsednik Nacionalne organizacije porošača Srbije Goran Papović.

- Lažni trgovci zloupotrebljavaju lične podatke građana, nalaze rupe u zakonu kako bi izbegli kazne, služe se različitim manipulacijama, gase i menjaju žiro račune i adrese firmi, a pre svega dobro ispitaju tržište i odrede ciljne grupe za prevaru - objašnjava Papović.

- Teško im je ući u trag, a postupci protiv njih mogu biti dugi i bez rezultata, jer se radi o dobro umreženom sistemu iza kojeg stoje pravni zastupnici i advokati, koji dobro poznaju "rupe" u zakonima.

On je naveo primer jedne firme koja je prošle godine ostvarila profit veći od četiri miliona. Prevaranti, kako dodaje, nude robu i pod zakup, kako bi izbegli zakon o Zaštiti potrošača, pozivajući se na Zakon o obligacionom postupku. Oni najčešće telefonom pozivaju građane da dođu na prezentaciju nekog proizvoda ili ih obaveste da je dobio poklon, koji će stići na kućnu adresu.

- Na meti ovih prevaranata su najčešće penzioneri - istakao je Papović. - Ključno pitanje je odakle tim firmama lični podaci građana i brojevi njihovih žiro računa.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije otvorila je savetovališta za građane širom zemlje, kako bi ih upoznala sa opasnostima kojima su izloženi od prevaranata, a stalno ažuriraju i "crnu listu trgovaca" koja se nalazi na njihovom sajtu.

NUDE JASTUKE, JORGANE...

TRGOVCI-prevaranti najčešće nude jastuke, jorgane i kućne uređaje, za koje samo treba da se potpiše potvrda o prijemu pošiljke i plati poštarina. U paketu se nalazi i ugovor, pa ukoliko ga potrošač potpiše, čak i ukoliko sam ne počne sa plaćanjem, novac će mu se automatski odbijati od plate ili penzije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)