LUKSUZ NE ZNA ZA KRIZU: Zarada od poznatih modnih marki dosegla rekordne nivoe, uprkos ratu u Ukrajini i galopirajućoj inflaciji

E. B. T.

18. 08. 2022. u 14:00

RAT u Ukrajini i galopirajuća inflacija, kako se čini, zasada ne mogu da ugroze tržište luksuzne robe.

ЛУКСУЗ НЕ ЗНА ЗА КРИЗУ: Зарада oд познатих модних марки досегла рекордне нивое,  упркос рату у Украјини и галопирајућој инфлацији

Foto Shutterstock

Kako prenose zapadni mediji, njihova prodaja cveta, a zarada ove industrije dostiže nove rekordne nivoe. Naši stručnjaci objašnjavaju da trend povećanja nejednakosti u razvijenim privredama traje u kontinuitetu od devedesetih godina. S jedne strane, povećava se sloj bogatih, a s druge se smanjuje srednja klasa i povećava broj siromašnih.

Koncern LVMH je saopštio da su zarade njihovih modnih brendova, kao što su "Luj Viton", "Dior" i "Fendi" dosegle nove rekordne nivoe. A odlično je išla i prodaja šampanjca, konjaka i luksuznih satova. Operativna dobit tog koncerna u prvih šest meseci ove godine porasla je za 34 odsto, odnosno na više od deset milijardi evra. Njihova prodaja je u tom periodu imala rast od 28 odsto, odnosno, gotovo 37 milijardi evra.

Konkurenti poput "Keringa", "Hermesa" i "Prade" takođe su zabeležili dvocifreni rast prodaje i dobiti. Korona-kriza je industriji luksuzne robe 2020. donela najveći pad u istoriji, ali to je bila prilično kratka pauza. Prema studiji konsultantske kuće "Bain", globalno tržište luksuzne robe poput odeće i nakita lane je premašilo nivo od pre korone i iznosilo je 288 milijardi evra.

Foto Shutterstock

Gerd Miler Tomkins, iz Nemačkog modnog instituta, uočava da postoji ekstremna polarizacija tržišta kada je reč o modi. On navodi da za neke važi što skuplje to bolje, a za druge što jeftinije to bolje, ali sredina nestaje.

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, navodi da u novije vreme stižu novi bogataši iz novoindustrijalizovanih i zemalja u razvoju.

- Posebno se ističu mnogoljudne zemlje, poput afričkih i azijskih koje imaju sve brojniju višu klasu - objašnjava Stanić.

- Oni vole da kupuju luksuzne proizvode na zapadu. Što se tiče satova i nakita, treba imati u vidu da se ti proizvodi često posmatraju kao investicija.

On dodaje da se, s druge strane, smanjuje srednja klasa i povećava broj siromašnih. Ta razlika između bogatih i siromašnih se, kako ističe, konstantno povećava, i taj trend postoji poslednjih decenija.

VEĆI PROMET

RAT u Ukrajini i s njim povezana visoka stopa inflacije i ekonomski pad, do sada nisu imali gotovo nikakav uticaj na luksuzne marke. Ovo se navodi u studiji konsultantske kuće "Bain".

- Industrija luksuzne robe ponovo pokazuje visok nivo otpornosti u krizama - istakla je analitičarka te konsultantske kuće Mari Tereze Marek. - Ove godine ukupni promet industrije luksuzne robe mogao bi čak i da se poveća na 320 do 330 milijardi evra, uprkos ratu u Ukrajini i inflaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna