SKUPLJA PROIZVODNJA POGURALA CENU JAJA: Osnovna životna namirnica beleži uzlazni trend i u radnjama i na pijačnim tezgama u Srbiji

E. B. T.

18. 08. 2022. u 09:34

KOKOŠJA jaja su u marketima i na pijačnim tezgama, prema zvaničnim statističkim podacima, poskupela u proseku oko 26 odsto u prvih sedam meseci ove godine u odnosu na isti period lane.

СКУПЉА ПРОИЗВОДЊА ПОГУРАЛА ЦЕНУ ЈАЈА: Основна животна намирница бележи узлазни тренд и у радњама и на пијачним тезгама у Србији

Foto M. Anđela

Proizvođači kažu da su cene još uvek niže u odnosu na region, i da su nove korekcije moguće i na jesen. U trgovinskim lancima jaja koštaju od 18 do 26 dinara po komadu, a na akciji se mogu naći i po 15 i 16 dinara. Širom Srbije na pijačnim tezgama njihova prosečna cena se kreće od 15 do 22 dinara.

Beograđanka Sandra Jović kaže da je primetila poskupljenje kada se vratila sa odmora.

- Na pijaci sam obično kupovala manja jaja ranije za 13 dinara, a sada sam platila 17 dinara - kaže Jovićeva.

- I to su bila baš sitna, a u ponudi nije bilo jeftinijih.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu od januara do jula ove godine jaja su u maloprodaji u proseku poskupela 25,8 odsto u odnosu na isto vreme lane. U junu je kod proizvođača ova namirnica koštala 48,9 odsto više nego u istom mesecu prošle godine.

- Za godinu dana kod nas su jaja poskupela 26 odsto, poredeći avgust ove godine u odnosu na isti mesec prošle - navode u jednom poznatom trgovinskom lancu.

- Istovremeno, prodata je veća količina jaja sada u junu.

Proizvođači kažu da razlog za poskupljenje nije povećana potražnje, već skok cena svih parametara koji ulaze u proizvodnju ove namirnice i najavljuju moguće novo poskupljenje na jesen. Agroekonomista, Milan Prostran, ističe da najveći uticaj ima poskupljenje hrane za životinje.

- To su pre svega kukuruz i sojina sačma koji su dominantni u ishrani koka nosilja - objašnjava Prostran za naš list.

- Cena hrane za životinje je, prema Republičkom zavodu za statistiku, u drugim kvartalu ove godine u odnosu na isti period lane porasla za 22 odsto. Takođe skočili su troškovi energije, gorivo koje je potrebno za transport je poskupelo, veterinarske usluge. Ambalaža u koju se pakuju jaja je za jednokratnu upotrebu, a i ona je značajnije skuplja.

On ukazuje da uticaj na maloprodajnu cenu ima i način uzgoja, koji je uvek naveden na deklaraciji proizvoda. Sve više proizvođača, kako dodaje, prelazi na podno držanje koka, što dodatno povećava njihove troškove.

- Kavezni uzgoj je jeftiniji, jer to znači da se drže na sprat, jedna iznad druge - objašnjava Prostran.

- U EU je kavezni uzgoj zabranjen, kod nas još uvek nije.

Komentarišući da su cena kukuruza i soje na berzama počele da padaju, Prostran kaže da je to malo i da ne može da ima značajniji uticaj, imajući u vidu da su prethodno dostigle izuzetno visoke nivoe.

CRNOGORCI PLAĆAJU DO 54 DINARA

U CRNOJ Gori cena jaja se kreće od 22 do 54 dinara, a u Hrvatskoj od 17 do 31, u Sloveniji od 17 do 34 dinara. Agroekenomista Milan Prostran ukazuje da naša zemlja ne može da se poredi sa članicama Evropske unije.

- To su visoko subvencionisane zemlje - navodi Prostran. - Učešće agrarnog budžeta u ukupnom budžetu EU iznosi 33,3 odsto, odnosno 38,6 milijardi evra. Sa njima se ne treba porediti.

MANjA PAKOVANjA

SA rastom cene proizvoda smanjuje se pakovanje. Ovo je poznati marketinški trik trgovaca. Kao i kod drugih prehrambenih namirnica, sve je više manjih ambalaža i za jaja. U ponudi su pakovanja sa četiri ili šest komada ovog proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju