KINESKO IZDANJE GLOBAL TAJMSA: Putinov ultimatum i akcije SAD teško pogodile dolar

Novosti online

16. 08. 2022. u 08:55

PRIMER kako je Moskva, zahtevajući od Zapada da plaća gas samo u rubljama, ojačala svoju ekonomiju, a neki antiruski koraci Sjedinjenih Država podstakli su druge zemlje da počnu da napuštaju dolar, piše kinesko izdanje Global Tajmsa.

КИНЕСКО ИЗДАЊЕ ГЛОБАЛ ТАЈМСА: Путинов ултиматум и акције САД тешко погодиле долар

Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Tako smela mera (ultimatum Rusije) je odmah pomogla da se stabilizuje vrednost rublje i značajno ublaži negativan uticaj zapadnih sankcija - navodi se u publikaciji.

Pored toga, akcije američkih vlasti: zamrzavanje ruske imovine i pogrešna monetarna politika, takođe igraju protiv američke valute, navodi se u članku.

Foto: Printskrin/www.globaltimes.cn

Ideja da bi SAD mogle da zaplene imovinu svakoga ko odbije da se povinuje diktatu Vašingtona je zaista uznemirujuća i podstiče više zemalja da diverzifikuju svoja rezervna sredstva u odnosu na dolar.

Federalne rezerve SAD, smatraju autori, brinu samo o interesima Amerike i investitora sa Volstrita, a američka centralna banka u poslednje vreme često greši, izazivajući uspone i padove likvidnosti i inflatorne krize.

Dakle, neviđene zapadne sankcije uvedene Rusiji, uključujući ograničenja za njenu centralnu banku, sada sve više prete da oslabe dominaciju američkog dolara i mogu dovesti do još veće fragmentacije međunarodnog monetarnog sistema, zaključuje se u članku.

Posle početka specijalne vojne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Restriktivne mere su prvenstveno pogodile bankarski sektor i visokotehnološke proizvode. Mnogi brendovi su najavili povlačenje iz Rusije.

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO: Reporter Novosti iz Donbasa na prvoj liniji fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri