"GASPROM" POJAČAO ISPORUKE PREKO "TURSKOG TOKA": Sijarto prošlog meseca sa Lavrovim dogovorio dodatnih 700 miliona metara kubnih gasa

Srna

13. 08. 2022. u 14:14

RUSKI energetski gigant "Gasprom" povećao je protok gasa ka Mađarskoj preko "Turskog toka", saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Mađarske.

ГАСПРОМ ПОЈАЧАО ИСПОРУКЕ ПРЕКО ТУРСКОГ ТОКА: Сијарто прошлог месеца са Лавровим договорио додатних 700 милиона метара кубних гаса

Foto: EPA

Gas preko "Turskog toka" stiže u Mađarsku iz Srbije.

Državni sekretar mađarskog Ministarstva spoljnih poslova Tamaš Mencer podsetio je da se šef mađarske diplomatije Peter Sijarto prošlog meseca sastao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim i da je tražio dodatnih 700 miliona metara kubnih pored količina gasa predviđenih dosadašnjim ugovorom sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, na osnovu kasnijeg dogovora "Gasprom" je počeo da pojačava protok ka Mađarskoj.

Mencer je istakao da će "Gasprom" tokom avgusta dodati 2,6 miliona metara kubnih gasa dnevno prethodno usaglašenim količinama dostavljenih preko "Turskog toka", a da će se o isporukama u septembru dodatno pregovarati.

Prema sporazumu potpisanom prošle godine i pre početka sukoba u susednoj Ukrajini, Mađarska je godišnje dobijala 3,5 milijardi metara kubnih gasa preko Bugarske i Srbije na osnovu dugoročnog ugovora sa Rusijom i dodatnih milijardu metara kubnih od Austrije.

Sporazum između Mađarske i "Gasproma" potpisan je na 15 godina, uz mogućnost izmene kupljene količine nakon pet godona.

BONUS VIDEO:

Reporter Novosti na pozicijama ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVI MIG-41: Leti do 5.500 km/h naoružan raketama kindžal i cirkon - obavlja borbene zadatke u stratosferi