AKO TO NE UČINI RUSIJA, ONI ĆE: Norveška zbog suočavanja sa energetskom krizom može "dokrajčiti" Evropu i Nemačku

Novosti online

10. 08. 2022. u 21:34

NORVEŠKA se ove godine suočava sa energetskom krizom koja će „dokrajčiti“ Nemačku i Evropu, lišene intenzivnih isporuka ruskog gasa. Kolumnista Fajnenšel tajmsa Ričard Miln piše o tome, prenose RIA Novosti.

АКО ТО НЕ УЧИНИ РУСИЈА, ОНИ ЋЕ: Норвешка због суочавања са енергетском кризом може докрајчити Европу и Немачку

Foto Arhiva

Kako je autor primetio, Norveška ima dosta sreće što se tiče nalazišta nafte i gasa. Brojne reke i akumulacije omogućavaju joj da obezbedi i do 90 odsto sopstvenih potreba za električnom energijom, ali neobično suva zima i proleće doveli su do toga da su rezerve vode u akumulacijama na jugu države bile na istorijskom minimumu. Vlada je obećala da će ograničiti izvoz električne energije dok se rezerve ne popune.

Foto: Printskrin/www.ft.com

Ovo bi mogao biti problem za zemlje poput Nemačke, Holandije i Velike Britanije, koje su godinama uvozile značajne količine električne energije iz Norveške putem kablova.

Prema Milnu, energetska kriza u toj skandinavskoj zemlji pokazuje koliko zima koja se približava može biti žestoka širom Evrope.

Države kontinenta su na ivici ozbiljne nestašice goriva, pošto glavni ruski gasovod Severni tok radi sa samo 20 odsto ukupnog kapaciteta. Gasprom je ovo pripisao neodgovarajućem održavanju i kašnjenju u vraćanju Simens turbina sa popravke, koje su korišćene u gasnim kompresorskim jedinicama kompresorske stanice Portovaja za snabdevanje gorivom. Sada njegov rad obezbeđuje samo jedan od pet motora.

Posebna poteškoća nastala je sa vraćanjem jedne od turbina iz Kanade, koja je uvela sankcije Gaspromu. Kanadske vlasti su izdale dozvolu za njegov izvoz tek 10. jula, ali nisu uzele u obzir uslove sadašnjeg ugovora u njemu i motor su isporučile Nemačkoj, a ne Rusiji. Za njegov dalji transport potrebne su dozvole vlasti Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

BONUS GALERIJA: Veliki požar na naftnoj rafineriji na Kubi

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije