NARODNA BANKA KUPOVALA DEVIZE: NETO devizne rezerve Srbije na kraju jula za 427,2 miliona evra veće nego u junu

E. R.

11. 08. 2022. u 09:57

BRUTO devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula iznosile su 15 milijardi evra. One su tako za 247,1 milion evra veće nego na kraju prethodnog meseca.

НАРОДНА БАНКА КУПОВАЛА ДЕВИЗЕ: НЕТО девизне резерве Србије на крају јула за 427,2 милиона евра веће него у јуну

Foto Tanjug

NBS poručuje da ovaj nivo rezervi premašuje sav novac u opticaju i neoročena sredstva u bankama i obezbeđuje i pet meseci uvoza robe i usluga. To je skoro dvostruko više od adekvatnog nivoa pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve na kraju jula iznosile su 12,3 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su veće za 427,2 miliona evra.

- Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu - poručuju iz NBS.

- Neto priliv po osnovu kupovine deviza i svop transakcija su uticale u iznosu od 367 miliona evra. Dodatno su uticali upravljanje deviznim rezervama, donacije i prilivi po drugim osnovima u iznosu od 94,8 miliona. Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti ovih finansijskih institucija, dospelih deviznih državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, kao i neto razduženja države po osnovu kredita i po drugim osnovima. Efekat tržišnih faktora u julu bio je pozitivan u neto iznosu od 87,5 miliona evra, prevashodno po osnovu nastavka jačanja američkog dolara u odnosu na evro.

Vrednost dinara prema evru u julu gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto kupila 435 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 1,35 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa.

DANAS MERE

NARODNA banka Srbije danas će izaći sa setom mera kojim bi trebalo da se sačuva standard građana u odnosu na provizije i naknade koje banke naplaćuju. Poslednje u nizu povećanja tarifnika pojedinih banaka uznemirilo je javnost i pokrenulo pitanje da li je moguće ograničiti njihov rast, ali i uvođenje novih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)