SRPSKI MAČ - PRAVO REMEK DELO: Ministar Mali oduševljen radom kovača iz Guče (FOTO)

Novosti online

06. 08. 2022. u 08:11

MINISTAR finansija Siniša Mali objavio je na Instagramu fotografiju sa kovačem iz Guče Markom Stojanovićem.

СРПСКИ МАЧ - ПРАВО РЕМЕК ДЕЛО: Министар Мали одушевљен радом ковача из Гуче (ФОТО)

Foto: Instagram Siniše Malog

Ministar Mali je istakao da su mu se dopali predmeti koje Marko pravi od metala i gvožđa.

- Marka Stojanovića, mladog, vrednog i uspešnog kovača iz Guče, upoznao sam na dodeli nagrada za najboljeg Blic preduzetnika. Veoma su mi se dopali predmeti koje pravi od metala i gvožđa, i zato sam od njega naručio repliku srpskog mača, koji predstavlja jedan od najznačajnijih primeraka autentičnog, srpskog, srednjovekovnog oružja. Srpski mač je nastao krajem 14. veka na prostorima srpske države, odakle se njegova proizvodnja i upotreba proširila na sever i zapad, gde je kasnije dobijao nešto drugačiji oblik, ali još dugo čuvajući elemente izvornog mača, za koji se može reći da je jedan od najvećih dostignuća i obeležja našeg oružja u srednjem veku. Marko je ovaj mač pravio tri nedelje, i zaista izgleda spektakularno. Reč je o pravom remek-delu, koje ću sa ponosom čuvati. Želim mu da i dalje uspešno posluje i da razvija svoj biznis, a država će učiniti sve da nastavi da razvija privredni ambijent i da olakšava uslove poslovanja - naveo je Siniša Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel