UPOZORENJE: Posledice elektronskih cigareta opasne po život

E. B. TALIJAN

04. 08. 2022. u 13:00

IZUZETNO je učestala prodaja elektronskih cigareta na bazi ulja maloletnim osobama. Na naše tržište ovi proizvodi lako stižu preko platforme "Ali ekspres".

УПОЗОРЕЊЕ: Последице електронских цигарета опасне по живот

Foto Shutterstock

Njihov sastav nije poznat, nemaju deklaraciju, niti ime proizvođača, a sadrže nikotin koji je štetan za zdravlje. Mogu se kupiti na svakom koraku, postoje i namenske prodavnice i štandovi koji nude te elektronske cigarete. Na ovu opasnost upozorava Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača (NOPS) ističući da je neophodna jača kontrola inspekcije.

U slobodnoj prodaji se kod nas već nekoliko godina nalazi i proizvod koji je opasniji od cigarata, zbog izuzetno visoke koncentracije nikotine, a zove se "snus". Dostupan je i koriste ga i srednjoškolci. U pitanju je mleveni duvan koji se pakuje u kesice. U organizam se unosi preko usne duplje, stavlje se na desni i kroz pljuvačku se topi.

Marko Dragić iz NOPS-a, ističe da je koncentracija nikotina izuzetno visoka, tako da se često dešava da se konzument onesvesti.

- Taj proizvod nikako ne bi smeo da se nađe u prodaji, jer unos prekomerne količine može da dovede i do smrti - ističe Dragić.

- Tu je problem što zakon nije bliže definisao šta se smatra duvanskim proizvodom za žvakanje, pa je to otvorilo put pojedinim trgovcima da prodaju "snus" kao legalan.

Inspekcija mora da pojača nadzor. Imaju mogućnost da određenu količinu uzmu i da analizom utvrde koliko je štetan njegov sastav. Na taj način mogu da zabrane njegovu prodaju i uvoz.

Na tom proizvodu nije navedeno čak ni zdravstveno upozorenje, kao što je na običnim cigaretama. Naši zdravstveni stručnjaci su ukazali da je duvanska industrija "snus" promovisala kao nešto što je manje štetno, manje opasno i kao sredstvo za odvikavanje od pušenja, ali da ništa od toga nije tačno, jer su studije pokazale potpuno suprotno.

Posledice koje može da izazove mogu da budu opasne po život. Nakon tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a posle pet sigurno izaziva to oboljenje, zatim rak grla, ždrela, želuca i pankreasa. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovaskularni sistem, jer ima jako visoke koncentracije nikotina. Kada je u pitanju zavisnost, ista je, ako ne i veća, nego kod ostalih duvanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina.

Kako ukazuje Dragić, u Srbiji je posebno učestala prodaja elektronskih cigareta maloletnim osobama.

- U zapadnim zemljama je izuzetno popularno njihovo konzumiranje među mladima, pa se taj negativan trend preneo i na našu zemlju - objašnjava Dragić.

- Proizvođači i prodavci objašnjavaju da je ovaj proizvod definisan Zakonom o predmetima opšte upotrebe i da je za inhaliranje. Zbog neprecizne definicije u zakonu, koja glasi "elektronske cigarete i drugi sistemi za inhaliranje pare sa ili bez nikotina", ova grupa proizvoda se ne kotroliše dovoljno.

Sve više je alternativa cigaretama, Foto shutterstock

Dragić ukazuje da nijedan duvanski proizvod ne sme da se prodaje maloletnim osobama. On postavlja pitanje kako je moguće da se to nesmetano radi sa elketronskim cigaretama koje sadrže nikotin i štetne su po zdravlje. Prema njegovim rečima, potrebna je jača inspekcijska kontrola, jer se ti proizvodi mogu kupiti na svakom koraku, postoje i namenske prodavnice i štandovi samo za njihovu prodaju.

NOPS je nedavno uradio istraživanje o informisanosti pušača, koje je pokazalo da većina, od 1.688 učesnika, nema dovoljno informacija niti formiran stav o alternativnim duvanskim proizvodima i ne znaju koji su rizičniji za upotrebu.

- Ne razlikuju proizvode na bazi zagrevanja, a to je specijalno pripremljen duvan u obliku malih patrona koje se ubacuju u uređaj koji ih zagreva, od elektronskih cigareta koje rade na bazi ulja i ispuštaju dimnu paru - objašnjava Dragić.

- Svi duvanski proizvodi su štetni, ali ovi na bazi zagrevanja su prošli sve studije i ispitivanja na svetskom nivou i utvrđeno je da su manji štetni od klasičnih cigareta. Tu se uzima u obzir i njihova manja štetnost po životnu sredinu, i one koji sede u blizini i ne konzumiraju cigarete.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da u Srbiji ima 2,8 miliona pušača.

CENE ĆE BITI EVROPSKE

VISINA akciza na duvanske proizvode u Srbiji biće izjednačena sa onima u EU do 2025. godine - navodi Marko Dragić iz NOPS-a.

- To znači da će tada njihova cena biti ista na našem kao i na evropskom tržištu. Jasno je da će će to da bude udar na kućni budžet, poredeći visinu primanja kod nas i u EU. On savetuje da se štetnih navika odrekne svako ko može, dobro je i za zdravlje i za budžet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega