KUBIK POSKUPEO DEVET PROCENATA: Za domaćinstva od ponedeljka važi novi cenovnik

E. B. T.

03. 08. 2022. u 10:30

GAS za domaćinstva je od 1. avgusta skuplji za devet odsto, a to znači da će građani kubni metar plavog goriva plaćati 35,11 dinara bez PDV-a, umesto dosadašnjih 32,28.

КУБИК ПОСКУПЕО ДЕВЕТ ПРОЦЕНАТА: За домаћинства од понедељка важи нови ценовник

Foto Shutterstock

Cena ovog energenta za garantovano snabdevanje poslednji put je porasla 2017. godine.

Saglasnost za poskupljenje je pre mesec dana dala Agencija za energetiku. Ovo povećanje je u skladu sa najavom državnog vrha da će nastojati da poskupljenje energenata za domaćinstva na premaši 10 odsto, kako bi se očuvao standard građana.

Vlada je, krajem prošle nedelje, do 31. avgusta produžila uredbu kojom se ograničeva cena gasa sa ciljem da ublaži posledice energetske krize i zaštiti stanovništvo i privredu koji koriste plavo gorivo. Ovim aktom je predviđena i nadoknada razlike u ceni gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, u slučaju poremećaja na tržištu, usled naglog poskupljenja tog energenta u čitavoj Evropi. Kako iz Vlade ističu, energetska preduzeća koja se bave snabdevanjem plavim gorivom prinuđena su da ga uvoze višestruko skuplje od cene iz novembra prošle godine.

Na osnovu dogovora predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u maju, Srbija je dobila najpovoljniju cenu gasa u Evropi u naredne tri godine, za 2,2 milijarde kubnih metara plavog goriva. Za isporuku te količine, naša zemlja plaća od 310 do 408 dolara za 1.000 kubika. Taj energent nam stiže "Turskim", odnosno "Balkanskim tokom" preko Bugarske. Međutim, Srbija godišnje troši oko tri milijarde kubika, što znači da 800 miliona kubnih metara mora da kupuje na tržištu, po "paprenim" cenama.

Trgovci uvek kažu da je nešto najskuplje kada ga nema. Sa tom opasnošću, da ostane bez dovoljno plavog goriva, suočava se EU zbog štetnih briselskih odluka. Srbija ulaže napore da obezbedi dovoljno zaliha gasa i za slučaj najgoreg mogućeg scenarija, da nekom padne na pamet da zavrne dotok ovog energenta našoj zemlji. Sigurnost da ćemo najhladnije dane prebroditi ukoliko dođe do prekida u snabdevanju "Balkanskim tokom" kroz Bugarsku i starom rutom preko našeg severnog suseda, daju nam rezerve plavog goriva u skladištima u Banatskom Dvoru i Mađarskoj, gde je planirano da smestimo 500 miliona kubika.

Predsednik Vučić je pre nekoliko dana rekao da sa gasom ima problema, ali da veruje da smo se izborili.

- Već imamo više od 100 miliona kubnih metara utisnuto u Mađarskoj, a svaki dan utisnemo po četiri do pet miliona kubika - kazao je Vučić.

- Naš deo skladišta u Banatskom Dvoru je gotovo dupke pun. Tamo je 246 miliona kubnih metara. Dnevno maksimalno odatle možemo da povučemo četiri do pet miliona. To znači da u Banatskom Dvoru imamo gasa za 50 dana, sve i da ne dobijemo nijedan kubni metar preko "Balkanskog toka", da izbije apsolutni rat u celom svetu.

MOGAO BI DA KOŠTA I 3.500 DOLARA

SVETSKI stručnjaci upozoravaju da bi tokom zime gas mogao da dostigne vrtoglavih 3.500 dolara za 1.000 kubnih metara. Politička odluka Brisela da smanji potrošnju ruskog plavog goriva dovela je do smanjenja količina tog energenta na evropskom tržištu. Zbog toga i neizvesnosti snabdevanja, prošle sedmice su se uzburkale berze, pa je u jednom danu gas poskupeo više od 300 dolara i tako premašio 2.300 dolara za 1.000 kubika. Juče je plavo gorivo koštalo 2.000 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a