GRAĐANI, OPREZ: Dozvoljeni minus uzimajte samo u slučaju nužde

B. Caranović

03. 08. 2022. u 08:30

GOTOVO 240.000 tekućih računa, prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, bilo je u nedozvoljenom prekoračenju.

ГРАЂАНИ, ОПРЕЗ: Дозвољени минус узимајте само у случају нужде

Foto N. Fifić

U pitanju je najskuplji bankarski proizvod, čija je kamata čak iznad 29 odsto. Prosečna provizija na dozvoljeni minus po tekućem računu u bankama koje posluju kod nas, po poslednjoj statistici Narodne banke Srbije iznosi 28,81 procenat. Stručnjaci očekuju da će u moru poskupljenja i ovaj kredit uskoro koštati još više, pa savetuju klijente da ga koriste samo u nuždi.

Trenutno je samo u jednoj banci na našem tržištu provizija na dozvoljeni minus ispod 10 procenata, u jednoj manje od 20, u 12 banaka je između 20 i 30 procenata, dok čak šest ustanova dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu naplaćuje iznad 30 odsto. Najskuplja kamata iz ovog seta iznosi 33,9 odsto. Oko tri procenta tekućih računa međutim sklizne u "crvenu" zonu, a za nedozvoljeno prkoračenje banke kod nas naplaćuju kamatu od 9,9 do čak 50,5 odsto. U proseku 29,03 procenta

- Verovatno će se i ove cene uskoro menjati, to svakako treba očekivati pod uticajem porasta referentne kamatne stope, koja utiče na kamate svih pozajmica, pa i ove - kaže Vladimir Vasić, predsednik Udruženja banaka Srbije. - Podizanje vrednosti novcu mera je Narodne banke Srbije u obuzdavanju inflacije.

Kako Vasić kaže, ne treba da čudi što je dozvoljeni "minus" toliko skup, zbog nepredvidivosti potrošnje odobrenih sredstava, ali savetuje da se koristi samo za "ne daj bože".

- Kada banka odobrava dozvoljenu pozajmicu, to radi bez saznanja koliko će klijent da potroši novca i kada. Za banku je ta nepredvidivost razlog da takva pozajmica bude skuplja - objašnjava naš sagovornik.

- Nikako se ne preporučuje da račun u dozvoljenom minusu bude čitav mesec. Kamata će biti veća, shodno broju dana kao i iznosu u kom je račun bio u prekoračenju. Najgore je ako, recimo, ceo dozvoljeni iznos bude u prekoračenju sve vreme. Ovu vrstu usluge je najbolje koristiti samo nekoliko dana u mesecu, u slučaju kada se dogodi nesklad između prihoda i rashoda.

U slučaju, recimo, da neko na početku godine iskoristi dozvoljeni minus od 50.000 dinara i ovaj iznos ostane u prekoračenju iz meseca u mesec, uz prosečnu godišnju kamatu oko 30 odsto, za godinu dana će potrošiti 15.000 dinara. Najgore je što za razliku od obične gotovinske pozajmice, koja u nekom trenutku bude vraćena banci, kod dozvoljenog minusa suma se ne odbija kroz rate, nego se samo iz meseca u mesec za nju skidaju kamate, a dug ostaje.

PROSEČAN MINUS 41.715 DINARA

UKUPAN broj računa u Srbiji je 8.382.946, koji su u vlasništvu oko 5,6 miliona korisnika.

Iznos dozvoljenog prekoračenja je u proseku 41.715 dinara, što je za oko 4,5 odsto manje nego pre godinu dana. Broj računa koji su u docnji manji je za 3,4 odsto nego prošle godine, ali malo veći nego mesec ranije. Docnja u dozvoljenom prekoračenju učestvuje sa 11,2 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)