MOMIROVIĆ SAOPŠTIO DOBRE VESTI: "Očekujem da ćemo za petnaest dana ponovo uspostaviti saobraćaj od Mokre Gore do Višegrada"

Novosti online

31. 07. 2022. u 17:54

NAŠ cilj je da železnicu dodatno integrišemo sa Republikom Srpskom i za petnaest dana Mokru Goru ponovo ćemo povezati sa Višegradom i time ćemo dobiti jedinstvenost kako u saobraćajnom tako i turističkom smislu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon što je danas na Mokroj Gori održao sastanak sa delegacijom Republike Srpske na kome je formirana Komisija radi ponovnog uspostavljanja železničkog saobraćaja do Višegrada

МОМИРОВИЋ САОПШТИО ДОБРЕ ВЕСТИ: Очекујем да ћемо за петнаест дана поново успоставити саобраћај од Мокре Горе до Вишеграда

Foto: Ministarstvo građevinarstva

- U prethodnom periodu je dosta urađeno, resorno ministarstvo koje vodim investiralo je oko deset miliona evra da bi se stvorili uslovi koji će Mokru Goru povezati sa Višegradom - dodao je ministar Momirović.

Ministar Momirović je istakao važnost svih autoputeva kao i brzih pruga koje se grade jer se upravo na taj način povezuje region.

- Bez kvalitetne saobraćajne infrastrukture, bez jačanja ekonomije neće biti boljeg standarda ni u Srbiji, ni u Republici Srpskoj, ni u BiH, ali ni na Balkanu - zaključio je ministar Momirović.

Foto: Ministarstvo građevinarstva

 

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić potvrdio je da je današnji sastanak jasan pokazatelj intenzivne saradnje, ali i velikog truda kako bi se unapredili zajednički potencijali.

- Na osnovu zaključaka sa današnjeg sastanka može se očekivati u što skorijem vremenskom periodu ponovno uspostavljanje saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada - rekao je Ćorić.

Današnjem sastanku, između ostalih, prisustvovali su i direktor „Srbija voz“ Ivan Bulajić, gradonačelnica Užica Jelena Raković – Radivojević, a sa strane delegacije Republike Srpske, pored ministra Ćorića, prisustvovao je i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i tom prilikom zajedno su se složili da je konačno uspostavljanje redovnog saobraćaj za Višegrad, od velikog turističkog značaja za regije s obe strane granice i značajan projekat u okviru veza Republike Srbije i Republike Srpske.

Železnička pruga Mokra Gora – Višegrad je pruga uzanog koloseka, dužine oko 25 km. Prvobitna trasa pruge koja je povezivala Užice sa Višegradom svečano je otvorena 1925. godine. Međutim, 1974. godine zbog nerentabilnosti pomenute pruge doneta je odluka o njenom ukidanju koje je obuhvatalo i uklanjanje šina i pragova.

Foto: Ministarstvo građevinarstva

 

Nakon obnove pruge na relaciji Mokra Gora – Višegrad, u avgustu 2010. godine je prva kompozicija saobraćala od Mokre Gore do Višegrada.

U periodu od 2012. do 2019. godine, vozovi su prema potrebi saobraćali na relaciji Mokra Gora – Višegrad.

Tokom 2020. godine voz „Nostalgija“ nije saobraćao na relaciji Mokra Gora – Višegrad, a u protekloj godini redovan saobraćaj voza „Nostalgija“ organizovan je na pruzi Mokra Gora - Šargan Vitasi, a ne i do Višegrada.

BONUS VIDEO - Revija oldtajmera u Kraljevu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)