EVROPA NIJE UGROŽENA OD RUSIJE: EU može da krivi Gasprom tek ako odbije da primi turbinu

Tanjug

27. 07. 2022. u 18:28

UREDNICA portala Energija Balkana Jelica Putniković smatra da to što je Slovačka počela da isporučuje Nemačkoj nedostajuće količine ruskog gasa koje dobija preko Ukrajine, usled problema sa isporukom turbine za Severni tok 1, kao i spremnost Rusije da transportuje Nemačkoj gas preko Severnog toka 2, ipak pokazuje da Evropa nije ugrožena zato što Rusija neće da joj isporučuje gas.

ЕВРОПА НИЈЕ УГРОЖЕНА ОД РУСИЈЕ: ЕУ може да криви Гаспром тек ако одбије да прими турбину

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

-Ako je ta turbina za Severni tok 1 vraćana iz Kanade, kao sto kažu da jeste i da je u Nemačkoj, postavlja se pitanje zašto sada Nemačka čeka nekakvu papirologiju i zašto je jednostavno ne isporuči Gaspromu, rekla je Putnikovićeva Tanjugu.

Kaže da bi Nemačka tek ako Gasprom odbije da primi turbinu mogla da kaže da je kriv Gasprom, umesto što se ta kompanija optužuje da nije poslala neka dokumenta.

-Onda mogu da optuže Rusiju da sabotira zavrsetak remonta Severnog toka 1, navela je ona.

Takođe, navodi da mnogi nemački političari kažu da će nemačka privreda imati problema zbog smanjivanja dotoka gasa Severnim tokom 1, iako je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da iste količine koje ne mogu sada da teku Severnim tokom 1 mogu da se transportuju gasovodom Severni tok 2.

Putnikovićeva napominje da je tačno da nije do kraja završena sertifikacija Severnog toka 2 kako bi mogao da se koristi, ali da ako Rusi tvrde da u njemu ima dovoljno gasa, onda bi njime mogao da se gas pusti do Nemačke kako bi napunila svoja skladišta pred zimu.

Ona dodaje da bi Nemačka mogla posle, kada prođe ova kriza, da insistira, ako hoće, na nastavku sertifikacije tog gasovoda i eventualno obustavi gas u Severnom toku 2.

-Ako je sada poslednja vest da u Slovačku teče gas iz Ukrajine, onda to znači da Evropa nije ugrožena zbog toga što Rusija neće da isporčcuje gas, već zato što (Evropa) ima političke zadrške, navela je Putenikovićeva.

Kada je reč o cenama gasa na berzi, Putnikovićeva kaže da su one ovih dana išle i preko 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, ali da ona očekuje smirivanje tih cena, usled najave da će biti pušten izvoz ukrajinskog žita morskim putem i očekivanja da će početi i druge stvari da se rešavaju dogovorom, i po pitanju gasa i druge robe.

Na pitanje kolike bi mogle da budu cene gasa tokom zime na berzi, ona kaže da je reč o cenama na TTF berzi u Holandiji i berzi u Londonu, ali da je pitanje koliko se koristi samo gas kupljen na tim berzama, a koliko će evrposke zemlje dobijati gasa na osnovu dugoročnih ugovora od Gasproma.

Nisu samo Srbija ili Mađarska napravile dugogodišnje dogovore sa Gaspromom, dodala je Putnikovićeva.

-Ova cena od oko 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara gasa je reakcija tržišta na ono što se dešava sa turbinama za Severni tok 1. Danas imamo vest da Slovačka isporučuje Nemačkoj otprilike iste količine gasa koje ne stižu preko Severnog toka 1. Tako da bi sutra već mogli da očekujemo i smirivanje cena na berzi, rekla je Putnikovićeva.

Foto: Tanjug

Dodala je da je sada teško prognozirati koliko će koštati gas tokom zime, pošto još traju ratna dejstva u Ukrajini.

Putnikovićeva, na pitanje kako vidi to što su SAD prošlog meseca prvi put postale najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa (TPG), rekla da je Amerika celu ovu situaciju oko gasa i "zakuvala".

-Unazad, od gasnih kriza 2006. i 2009. godine, SAD su stalno pričale o tome da Evropa treba da prestane da kupuje ruski gas, već da kupuje američki TPG gas ili od neke druge zemlje. I sada SAD svoju ekonomsku krizu rešava i skupim cenama gasa koje prodaje Evropi i azijskim potrošacima i takođe povećavaju investicije u TPG postrojenja, navela je ona.

Ocenila je da Vašingtonu odgovora ova situacija - da Evropa ekonomski nazaduje - jer će se profit od ove situacije preliti u SAD.

Na pitanje da prokomentariše usvajanje predloga u EU o smanjenju potrošnje gasa u Evropi za 15 odsto u odnosu na petogodišnji prosek za period od 1. avgusta do 31. marta, ona je rekla da je u pitanju samo dogovor, a ne obavezujući dokument i da su dve zemlje već dobile izuzeće - Mađarska i Grčka.

Ona je mišljenja da će svaka zemlja, ipak, gledati svoje interese i da će se to videti u narednim danima.

Mađarska je tu bila najiskrenija i rekli da to neće da prihvati, rekla je Putenikovićeva i dodala da verovatno i druge zemlje slično odreagovati, jer joj je, kako je dodala, "teško da poveruje u priču o takvoj solidarnosti”.

-Očekujem da će se i građani evropskih zemalja koji ostaju bez posla, takođe, pobuniti. Sumnjam da su ljudi toliko spremni da se odreknu standarda zarad nekih političkih obračuna, zaključila je Putnikovićeva.

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju