NEIMARI PREMOSTILI REKU SAVU: Reporteri "Novosti" obišli finalne radove na ključnom delu auto-puta koji će spajati Rumu i Šabac (FOTO)

E. V. N.

21. 07. 2022. u 11:00

NEIMARI uprkos jari neumorno rade na poslednjim metrima elegantnog belog mosta koji se vinuo između sremske i mačvanske obale Save kod Šapca.

НЕИМАРИ ПРЕМОСТИЛИ РЕКУ САВУ: Репортери Новости обишли финалне радове на кључном делу ауто-пута који ће спајати Руму и Шабац (ФОТО)

Foto Petar Milošević

Mostovska konstrukcija duga 1,33 kilometra počiva na 47 stubova, a fundirana na 371 šipu, predstavlja ključni deo budućeg auto-puta Ruma-Šabac, koji će povezati Beogradski i Sremski okrug sa Mačvom i Zapadnom Srbijom. Završetak i puštanje u rad cele saobraćajnice najavljeno je za septembar 2023. godine.

Gradnja mosta preko Save je sada u finalnoj fazi, a čine ga prilazna konstrukcija na levoj obali, konstrukcija preko reke i prilazna konstrukcija na desnoj obali. Najzahtevniji građevinski poduhvat je spajanje najdužeg raspona od 155 metara između stubova koji će biti "bankine" plovidbenog puta.

Na izgradnji 21,14 kilometara dugog auto-puta Ruma - Šabac angažovano je oko 450 građevinaca i više od 150 jedinica mehanizacije.

Foto Petar Milošević

Kada budu završeni auto-put do Šapca i brza saobraćajnica sa četiri trake od tog grada do Loznice, dužine 54,58 kilometara, Sremski i Mačvanski okrug dobiće novu komunikacionu arteriju od koje će neposrednu korist imati više od od 600.000 građana Srbije.

Novi auto-put omogućiće Šapčanima da do Beograda i Novog Sada stižu za 40 minuta, a putovanje od Šapca do Loznice trajaće najduže pola sata. Ova saobraćajnica biće najbrža drumska veza severa i zapada Srbije sa Republikom Srpskom.

Prilikom potpisivanja ugovora o izgradnji auto-puta i brze saobraćajnice predsednik Aleksandar Vučić je naglasio da će njihova izgradnja "podići Podrinje koje je sada prazno, jer od Loznice i Malog Zvornika i Bajine Bašte do Polimlja nemamo ukupno 130.000 stanovnika. To je još jedan razlog zbog čega je ovo divna i velika vest za građane".

Ukupna dužina auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica je 77 kilometara, procenjeni troškovi gradnje su 467,5 miliona evra, a izvođač radova je azerbejdžanska kompanija "Azvirt".

Foto Petar Milošević

OBILAZNICA OKO SELA

IZ pravca Šapca auto-put će ići između savske obale i sela Klenak i Platičevo sa desne strane, ne ukrštajući se s prugom Zvornik- Šabac - Ruma.

Ispred Hrtkovaca se već radi nasip za nadvožnjak s petljom, zbog ukrštanja sa državnim putem IB reda broj 20, a nova saobraćajnica će sa desne strane zaobići i Hrtkovce i selo Jarak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)