PUTIN KRITIKOVAO ZVANIČNIKE TOKOM SASTANKA: "Ja samo govorim o tome šta se dešava"

Novosti online

18. 07. 2022. u 14:13

PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin kritikovao je rad državne korporacije "Rosteh" tokom sastanka sa Savetom za strateški razvoj i nacionalne projekte.

ПУТИН КРИТИКОВАО ЗВАНИЧНИКЕ ТОКОМ САСТАНКА: Ја само говорим о томе шта се дешава

Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

On je rekao da je ta korporacija imala umerene rezultate u prethodnom periodu.

- Umereni rezultati su se pokazali u oblastima za koje je odgovoran "Rosteh". Znam da će kolege sada reći da nema dovoljno sredstava ili nešto drugo. Ali ja samo govorim o tome šta se dešava. Uključujući u to i projekte za stvaranje mreže pete generacije, razvoj proizvodnje opreme za široku primenu. Projekat razvoja mikroelektronske industrije morao je da bude u potpunosti ponovo pokrenut prošle godine - rekao je Putin.

On je rekao i da Zapad namerno uskraćuje Rusiji pristup visokotehnološkim proizvodima kako bi obuzdao njen razvoj, ali je istakao da Ruska Federacija na kraju "neće biti na gubitku".

- Kao što znate, protiv naše zemlje se danas koriste ne samo ograničenja, već skoro potpuno zatvaranje pristupa stranim visokotehnološkim proizvodima, koji su postali globalni po svojoj prirodi i predstavljaju osnovu za progresivni razvoj svake države u savremenom svetu i upravo tu pokušavaju da nam postave barijere da bi kočili razvoj Rusije - rekao je ruski predsednik.

Jasno je "da je ovo ogroman izazov za našu zemlju", dodao je on.

- Ali ne samo da nećemo odustati, kako neki "dobronamerni" predviđaju, naravno da nećemo da se povučemo. Naprotiv, shvatajući kolosalne teškoće sa kojima se suočavamo, mi ćemo intenzivno i kompetentno tražiti nova rešenja, efikasno koristiti postojeće suverene tehnološke rezerve, i razvijati domaće inovativne kompanije - naglasio je Putin.

"Rosteh" je ruska državna korporacija koja je osnovana krajem 2007. godine, kako bi se podstakao razvoj, proizvodnja i izvoz visokotehnoloških industrijskih proizvoda za civilne i vojne svrhe.

U ovom trenutku "Rosteh" ima više od 800 naučnih i industrijskih organizacija u 60 regiona zemlje.

Ključne delatnosti korporacije su avio-gradnja, mašinstvo, radioelektronika, medicinske tehnologije, inovativni materijali... Proizvodi se isporučuju u više od 100 zemalja širom sveta, i gotovo trećina prihoda korporacije dolazi od izvoza visokotehnoloških proizvoda.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: KAKO DELUJE TOS-1A - Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest