SEVER NEMAČKE PARALISAN ZBOG ŠTRAJKA: Lučki radnici se bune, traže veće plate zbog inflacije

Srna

15. 07. 2022. u 21:33

RADNICI u nemačkim lukama na Severnom moru stupili su danas u štrajk u poslednjem od nekoliko protesta, što povećava pritisak na brodarstvo dok sindikat zahteva znatno povećanje plata kako bi se suprotstavio visokoj inflaciji.

СЕВЕР НЕМАЧКЕ ПАРАЛИСАН ЗБОГ ШТРАЈКА: Лучки радници се буне, траже веће плате због инфлације

Foto: Profimedia

Ovaj 48-časovni štrajk, koji treba da se završi sutra ujutro, u velikoj meri je paralizovao rukovanje teretom u velikim lukama, uključujući Hamburg, Bremerhaven i Vilhelmshaven.

To je usledilo nakon 24-časovnog štrajka u junu i prethodnog štrajka upozorenja u jednoj smeni.

Foto: Profimedia

Međutim, neće biti daljih štrajkova pre kraja avgusta prema dogovoru postignutom sinoć pred sudom za radne sporove u Hamburgu.

Sporazumom se traži da dve strane odrede još tri datuma za pregovore do 26. avgusta. Sudovi u nekoliko gradova odbili su ponude poslodavaca da se sudski zabrani ovonedeljni štrajk.

Do sada, sedam rundi pregovora nisu donele rezultate.

Sindikat Verdi zalaže se za jednogodišnji ugovor koji će uključivati povećanje od 1,20 evra po satu za oko 12.000 zaposlenika u Hamburgu, Bremenu i pokrajini Donja Saksonija, plus povećanje od 7,4 odsto radi izjednačavanja sa inflacijom.

Brodarstvo i transport robe već je poremećeno različitim faktorima, uključujući restrikcije uvedene zbog virusa korona u Kini.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU - Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

BILO MI JE MNOGO TEŠKO: Jelena otkrila kakav je Novak otac