PUTIN IMA JAKE SAVEZNIKE: Moćna alternativa Zapadu za nesanicu Vašingtona

Novosti online

15. 07. 2022. u 15:35

ŽELjA Brazila, Indije i Kine da uvoze sve više energetskih resursa iz Rusije pokazuje da predsednik Vladimir Putin i dalje ima jake saveznike na svetskoj sceni koji mogu da podrže rusku ekonomiju, piše Biznis insajder.

ПУТИН ИМА ЈАКЕ САВЕЗНИКЕ: Моћна алтернатива Западу за несаницу Вашингтона

Foto: EPA/MIKHAIL METZEL

Posle pooštravanja zapadnih sankcija, Moskva je postala još aktivnija u razvoju trgovine sa članicama bloka BRIKS-a, koji se vidi kao moćna alternativa Zapadu na tržištu u razvoju, objašnjava se u članku.

Od pokretanja ruske specijalne operacije u Ukrajini ovog proleća, Moskvu je pogodio novi talas zapadnih sankcija, uključujući zabranu izvoza. SAD, Velika Britanija i zemlje EU pooštrile su ograničenja za ruske kompanije i zabranile uvoz ruske nafte, piše Biznis insajder. 

Ali uprkos ovim merama, ruska privreda ne trpi tolike posledice koliko se Zapad nadao, jer druge velike zemlje sveta i dalje pokazuju veliko interesovanje za ekonomsku saradnju. 

Poslednjih nedelja Rusija je postala drugi po veličini snabdevač naftom Indije, iako su dve zemlje istorijski nekada bile praktično nezavisne jedna od druge u pogledu energetskih resursa, prenosi Biznis Insajder. Pored toga, Rusija je uspela da pretekne Saudijsku Arabiju i postane najveći snabdevač naftom u Kini. Rusija je izvezla 2,02 miliona barela dnevno u Kinu u maju ove godine, u odnosu na 1,31 milion u aprilu, prema podacima kineske carine.

(Alo)

BONUS VIDEO - "URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna