MINIMALAC DOGODINE 350, A PLATA 900 EVRA: Rast zagarantovane zarade umanjiće pritisak na budžet najsiromašnijih

B. Ca.

15. 07. 2022. u 08:40

NAJAVLjENI iznos minimalca od 40.000 dinara trebalo bi da ublaži udar ekonomske krize na budžet gotovo 400.000 zaposlenih u Srbiji koji primaju najnižu zaradu.

МИНИМАЛАЦ ДОГОДИНЕ 350, А ПЛАТА 900 ЕВРА: Раст загарантоване зараде умањиће притисак на буџет најсиромашнијих

Foto Tanjug

Povećanje zagarantovanog iznosa približiće stavove poslodavaca i sindikata o visini najniže plate i njenom odnosu prema ceni minimalne potrošačke korpe.

Iako potrošačka korpa minimalcu još beži za par crvenih novčanica, državni vrh podseća da je pre samo deset godina minimalna zarada iznosila 15.000 dinara. Zacrtano je da minimalac dogodine bude dva i po puta veći nego tada, a platforma za pregovore sa Socijalno-ekonomskim savetom baziraće se na planu da zagarantovana zarada bude 14 odsto veća u odnosu na sadašnji iznos. Opšta je procena da ova povećanja neće ugroziti kompanije, niti buduće investitore.

Poslodavci smatraju da je najavljeno povećanje realno, iako će opteretiti neke delove privrede. Sindikati, sa druge strane, konstatuju da bi povećanje trebalo da bude i veće.

Foto D. Milovanović

Tekst potpisa

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prvi najavio povećanje iznosa, cilj je da dogodine minimalna zarada dogura do 340 i 350 evra, a namera je da se do kraja 2025. godine stigne do prosečne plate od 900 evra. Vučić je istakao da takav značajan porast najniže zarade neće ugroziti opstanak investitora, posebno nemačkih, kineskih, japanskih, i ostalih velikih investitora. Prosečna plata, prema njegovim rečima, na kraju ove godine biće oko 720 evra, dok će penzije iz dva puta, u novembru i januaru, porasti ukupno 19,3 odsto, za šta je već obezbeđen novac.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca smatra da je povećanje zagarantovane plate od oko 14 odsto realno, sudeći da je trenutna inflacija oko 11 odsto, a rast BDP oko 3,5 odsto, što su neophodni parametri koji se uzimaju u obzir pri odlučivanju o povećanju minimalca.

- Sindikati, poslodavci i Vlada će pre tog povećanja morati da razmotre sve činjenice i dogovore se - kaže Atanacković.

- Za jedan deo privrede to povećanje biće opterećenje, jer firme koje je najviše ugrozila energetska kriza i veliko poskupljenje energenata, ne mogu ni sadašnje plate da izmire.

Očekujemo da će za ovaj deo privrede koji je najugroženiji, Vlada spremiti olakšice, da bi izbegle stečaj i bankrot.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, kaže da minimalna zarada treba da bude barem 44.000 dinara da bi pokrila trošak osnovne potrošačke korpe.

- Najavljeno povećanje ne može da ugrozi firme, naročito ozbiljne investitore koji radnicima ne plaćaju minimalce - objašnjava naš sagovornik.

- Veće zarade su neminovne sudeći da su namirnice poskupele više od 25 odsto, a sindikati će verovatno tražiti da najmanja zarada pokrije osnovne životne troškove.

INFLACIJA NAM STIGLA IZ UVOZA

MEĐUGODIŠNjA inflacija će, kako je saopštio predsednik Srbije, biti između 9 i 10 odsto. Ona je po svojoj prirodi uglavnom uvezena, zbog cene nafte, koja je prošle godine u ovo vreme bila 65 dolara po barelu, dok sada košta 106 po barelu. Prema Vučićevim rečima, očekuje se da bruto domaći proizvod ove godine bude između 58 i 59 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel