VEĆA POTROŠNJA ZBOG NIŽE CENE UDAR NA SISTEM: Šta donosi mogući masovni prelazak na grejanje električnom energijom

E. B. TALIJAN

14. 07. 2022. u 13:02

STRUČNjACI upozoravaju da će na našem tržištu zbog velikog poskupljenja gotovo svih energenata, struja biti najjeftinija.

ВЕЋА ПОТРОШЊА ЗБОГ НИЖЕ ЦЕНЕ УДАР НА СИСТЕМ: Шта доноси могући масовни прелазак на грејање електричном енергијом

Foto Shutterstock

Takav disparitet cena mogao bi da dovede do udara na naš elektroenergetski sistem.

Većina domaćinstava bi prešla na grejenja na struju, i industrija bi koristila električnu energiju za određene procese u proizvodnji, gde je to moguće, ukoliko se nastavi poskupljenje gasa.

Stručnjak za energetiku Željko Marković ocenjuju da bi takav prelazak potrošača bio veliki problem za naš elektrosistem. To je jedan od razloga, kako navodi, zbog koga je potrebno da poskupi struja.

- Ukoliko bi došlo do tog transfera na električnu energiju, to bi povećalo potražnju i potrošnju struje - precizira za "Novosti" Marković.

- Srbija inače mora da uvozi električnu energiju, a u toj situaciji EPS bi morao da je kupuje još više. Zbog ogromnih berzanskih cena, moralo bi da dođe i do nekih redukcija. Problem ne bi bio samo da se obezbedi dovoljno struje. To bi bio izazov i za tehnički sistem, jer bi u pojedinim delovima moglo da dođe do preopterećenja i iskakanja na mreži.

S druge strane, kako kaže, tu je uvek i pitanje koliko bi budžet to mogao da izdrži imajući u vidu izuzetno visoke cene električne energije. Prema njegovim rečima, kada bi EPS morao da uvozi znatno više struje, to bi takođe uticalo na njeno poskupljenje za potrošače. On navodi i da su kubici plavog energenta skupi, a da će Srbija tokom zime morati da kupuje određenu količinu gasa, nezavisno od dela koji ima po garantovanim cenama.

- Zato je apel da se štedi, biće teška zima i cilj je da se nekako izborimo sa tim - ističe Marković.

- Važno je da ne postoji disparitet, već da što više budu ujednačene cene energenata prema kalorijskoj vrednosti koju daju. Onda nije važno koji se energent koristi.

Foto D. Dozet

On ističe da struja treba da poskupi u većem procentu od onog koji je preporučio Fiskalni savet, jer bi se tako smanjilo zaduživanje države i uticalo bi se na racionalniju potrošnju. Podsetimo, Fiskalni savet je u svojoj analizi, koja je objavljena krajem prošle sedmice, ukazao da je kao urgentna mera za stabilizaciju EPS-a, potrebno povećanje cena električne energije za građane i privredu od 15 do 20 odsto. S druge strane, Marković smatra da bi struja za domaćinstva trebalo da poskupi od 30 do 40 procenata, a za privredu više od 50 odsto, konkretno sa sadašnjih 75 evra po megavat-satu, na 110 evra,

- U tim procenama, država mora da vodi računa o ugroženim kategorijama stanovništva, i da se podigne prag kako bi se zaštitili siromašniji slojevi - ističe Marković.

Fiskalni savet u analizi navodi da EPS više ne može da proizvede dovoljno električne energije za domaće potrebe, jer nije na vreme investirao u svoje kopove uglja, pa sad manjak i uglja i struje mora da uvozi po rekordno visokim cenama. Kako ukazuju stručnjaci za energetiku, nedostaje i uglja u okruženju, i zbog ukupne situacije sada ovog energenta nema dovoljno za široku potrošnju.

U SRBIJI NAJJEFTINIJE

STRUJA u Srbiji je među najjeftinijim u Evropi, uz Gruziju i Ukrajinu. Na berzama cene električne energije divljaju. Isporuka za mesec dana unapred, za avgust, košta 440 evra po megavat-satu. Fjučersi za poslednji kvartal ove godine juče su se prodavali za 480 evra po megavat-satu, a za narednu godinu 380 evra. Samo pet dana ranije, ove cene su bile niže za oko 80 evra. Kriza je počela u julu 2021. godine, a pre toga je struja koštala između 50 i 60 evra.

REKORDI

TONA peleta je dostigla 414, a lane se taj energent prodavao za 230 evra. Kubik isečenih drva početkom juna bio je oko 9.000 dinara, a sada se prodaje i za 11.000. Zbog problema u "Kolubari", ugalj namenjen širokoj potrošnji nabavlja se iz uvoza, ali ni njega nema dovoljno. U poslednjih mesec dana tona uglja poskupela je najmanje 2.000 dinara i sada košta od 18.000 do 20.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!