HRANA I GORIVO NAJVIŠE POSKUPELI: Potrošačke cene na godišnjem nivou porasle su za 11,9 odsto

E. B. TALIJAN

14. 07. 2022. u 14:00

HRANA je za godinu dana poskupela za 19,3 odsto, a meso je među proizvodima koji beleže najveći skok cene - od 23,8 procenata.

ХРАНА И ГОРИВО НАЈВИШЕ ПОСКУПЕЛИ: Потрошачке цене на годишњем нивоу порасле су за 11,9 одсто

Foto Shutterstock

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić ukazuje da inflacija, koja je merena rastom potrošačkih cena u junu ove godine porasla 11,9 odsto na godišnjem nivou, ne pogađa sve građane podjednako, ona je mnogo teža za siromašnije slojeve.

- Lična inflacija nije relevantna kao naučni pokazatelj, ali je bitna za život čoveka - kaže Nikolić. - To pokazuje koliko ste vi u svom kućnom budžetu doživeli ovo povećanje cena. Verujem da je to daleko iznad toga što je statistika objavila, jer je ona različita od domaćinstva do domaćinstva. Ljude je daleko više pogodilo povećanje cena nego što to pokazuje statistika koja se bavi prosekom.

On ističe da je najkritičnije to što ogroman deo prihoda građani daju za hranu, a kada je rast tih cena veći, onda to poskupljenje više pogađa kućni budžet. Na Zapadu, kako navodi, hrana čini svega 20 odsto troškova života, a mi na nju dajemo više od polovine prihoda.

Foto Shutterstock

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), potrošačke cene su u junu, za godinu dana povećane za 11,9 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine, u proseku više za 7,3 procenata. U odnosu na maj, inflacija je 1,6 odsto.

Najviše su na godišnjem nivou porasle cene u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića 18,8 procenata i transporta 18 odsto. Lane, od juna, hrana je poskupela 19,3 odsto, a najviše kafa, čaj i kakao za 24,7 procenata. Cene mesa su za godinu dana više je za 23,8 odsto. Ulje, mleko, sir, jaja i riba skuplji su od 19 do 19,8 procenata.

Alkoholna pića imaju veću cenu za 7,4 odsto, a najviše su otišla vina 13,4 dok su žestoka pića skuplja za 11,8 procenata. Za duvan u odnosu na prošli jun treba izdvojiti 6,3 odsto više novca.

Troškovi za stanovanje, vodu i energente su od prošlog juna uvećani za 7,7 odsto. U toj kategoriji su najviše poskupela čvrsta goriva 28,1, a stambene rente su skočile za 14,2 procenta. Nameštaj, rasveta, tepisi su skoro 13 odsto skuplji.

Medicinske usluge su skuplje za 12, a stomatološke za 15,3 procenta, dok lekovi imaju višu cenu za 4,7 odsto. U kategoriji transporta u proseku su cene veće za 18 odsto, a najveći skok zabeležila su goriva i maziva za putničke automobile od 27,1 procenat, dok je održavanje vozila skuplje za 22,3 odsto.

Troškovi za ličnu negu povećani su za 12,8, a usluge u frizerskim i kozmetičkim salonima su više za 16,1 odsto. U kategoriji rekreacije i kulture najviše su poskupele novine i časopisi, za 32 procenta, dok knjige imaju višu cenu samo jedan odsto. Troškovi u restoranima i kafeima viši su za 13,1 procenat.

Foto Shutterstock

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na mesečnom nivou, u junu, u odnosu na maj, najviše su porasle cene transporta, za 2,7 odsto. Troškovi za hranu, bezalkoholna pića i rekreaciju i kulturu viši su za po 2,3 procenta. Restorani i hoteli su skuplji za 1,4, odeća i obuća za 1,2, a oprema za stan i tekuće održavanje za 1,1 odsto. Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva imaju više cene za jedan procenat, alkoholna pića i duvan za 0,4, a cene u kategoriji zdravlja za 0,2 odsto više.

Zanimljivo je da je među cenama proizvoda poljoprivrede rekorder krompir. U maju ove godine bio je skuplji 208,3 odsto u odnosu na isti period lane.

IZ KRIZE U KRIZU

POTPREDSEDNIK Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić ukazuje da tek predstoji rast cena goriva, električne energije i komunalnih usluga, što će dodatno povećati inflaciju i troškove.

- Čeka nas neizvesna zima - ističe Nikolić.

- Razumem sve probleme, ali mislim da su potrošači u Srbiji iznureni. Nikako da izađemo iz raznih kriza, tek smo izašli iz korone, došlo je ovo sledeće. Morali bismo da proširimo kriterijume za socijalne karte, jer šta ćemo sa ljudima koji ne budu imali za centralno grejanje?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!