PUTNICI DO PARA SAMO PREKO SUDA: U stečaj od 2020. godine otišlo 10 turističkih agencija u Srbiji

J. Su.

13. 07. 2022. u 07:39

PROPAST još jedne u nizu turističkih agencija u Srbiji samo je produbila sumnju kod građana da li će uspeti da iskoriste vaučere za zamenska putovanja.

ПУТНИЦИ ДО ПАРА САМО ПРЕКО СУДА: У стечај од 2020. године отишло 10 туристичких агенција у Србији

Foto: Free Images Pixabay

Putnicima novosadske agencije Kompas tourism & travel, koja je otišla u stečaj, ostaje samo da podnesu privatne tužbe sudovima, jer se očigledno od osiguravajućih kuća neće naplatiti. Njih 1.000 je ostalo bez putovanja, ali i novca.

Turističke agencije u Srbiji, zbog pandemije korone, našle su se u velikom problemu, i mnoge od njih "hodale" su po ivici preživljavanja. Vrednost nerealizovanih putovanja bila je oko 60 miliona evra. I da država nije donela uredbu kojom omogućava da se ta putovanja održe u naredne dve godine, tačnije do kraja ove, većina njih bi stavila ključ u bravu. Ipak, kako nam je rekao Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, više od 90 odsto zamenskih vaučera iskorišćeno je prošle i ove godine. Među ovih desetak procenata su ona putovanja čije agencije više ne rade, ili turisti čekaju januar sledeće godine da im se vrati novac.

- Zasada većina agencija radi u Srbiji, pokušavaju da se izvuku i velika većina će uspeti - smatra Seničić. - Prognoze su mi bile mnogo pesimističnije, jer sam bio siguran da će mnogo više agencija biti u problemu. Znamo da nekih neregularnosti ima sa agencijom "Faros", koja je radila Egipat. I oni su u stečaju. Kod vaučera, najskuplji aranžmani su već realizovani. Ostali su jeftiniji. Neke procene su da treba da je vrednost neiskorišćenih putovanja između milion i dva miliona evra. Najveći broj zahteva za povraćaj je od 100 do 150 evra po osobi. To su uglavnom akontacije.

NIKO NE PREUZIMA ODGOVORNOST

NOPS je na početku pandemije insistirao na tome da Ministarstvo turizma bude garant ukoliko agencija ode u stečaj, jer su oni doneli uredbu koja je omogućila agencijama da za dve godine prolongiraju isplatu novca putnicima. U međuvremenu su agencije bankrotirale. Ministarstvo sada upućuje putnike da se obrate osiguravačima, pa ako ih oni odbiju, Narodnoj banci Srbije, što nam nije baš najjasnije, ističe Mladen Alfirović.

Prema rečima Mladena Alfirovića, iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, oko 1.000 putnika sa zamenskim vaučerima ostalo je bez aranžmana i novca nakon što je 10 turističkih agencija u poslednje dve godine otišlo u stečaj.

- Nažalost, desilo se ono na šta smo mi kao NOPS upozoravali još na početku pandemije i postavili pitanje nadležnom ministarstvu koje je donelo Uredbu o zamenskim putovanjima, šta će se desiti u slučaju da agencija ode u stečaj - kazao je Alfirović. - Ko će onda garantovati isplatu novca putnicima. Institucije prebacuju loptu jedna drugoj, ali se ne vidi način da se putnici obeštete.

Foto: Z. Jovanović

Kompas tourism & travel otišla u stečaj

Kako objašnjava Alfirović, ministarstvo je tada to prebacilo na osiguravajuće kuće tako što je obavezalo agencije da imaju garanciju putovanja, ali se sada pojavio novi problem, jer osiguranja tvrde da ta garancija ne važi, jer je putovanje odloženo zbog više sile, odnosno pandemije, a ne zbog bankrota koje su proglasile te agencije. Zbog takvih stavova izgledi putnika da budu obeštećeni izuzetno su nepovoljni.

- Jedino sud može da odgovori na ovo pitanje, a putnici bi trebalo da podnesu tužbe protiv osiguravajućih kuća, koje ne žele da im isplate štetu zbog bankrotstva agencije - naglašnjava Mladen Alfirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju