TEMPERATURA PODIGLA PET PUTA PRODAJU: Živa u termometru okidač za odlukuo kupovini uređaja za hlađenje

E. B. T. - S. B.

06. 07. 2022. u 11:00

PRODAJA klima skočila je u junu četiri do pet puta, a jeftiniji ventilatori prodaju se ko alva. Vreli dani doneli su građanima veći trošak, jer se sa rastom temperature povećava i kupovina ovih uređaja.

ТЕМПЕРАТУРА ПОДИГЛА ПЕТ ПУТА ПРОДАЈУ: Жива у термометру окидач за одлукуо куповини уређаја за хлађење

Foto: Shutterstock

U trgovinskim lancima tehničke robe klima-uređaji su deset do dvadeset odsto skuplji u odnosu na isti period lane. Najviše se kupuju oni jeftiniji, od 36.000 do 50.000 dinara.

Za ugradnju treba izdvojiti oko 12.000 dinara, što je 2.000 više nego prošle godine.

Pojedini potrošači imaju običaj da čitavog dana drže uključenu klimu kada su visoke temperature. To će im sigurno povećati račun za struju, ali to se ne odražava značajnije na ukupnu potrošnju.

- Nema nikakvih problema ni sa proizvodnjom električne energije, niti sa snabdevanjem - ističu u EPS.

- Generalno, u ovom periodu manja je potrošnja struje od uobičajene, jer je veliki deo stanovništva na odmoru.

Prema podacima "Elektrodistrubicije Srbije", na primer, 3. jula je protok električne energije bio veći za 8,25 odsto u odnosu na isti dan lane, i iznosio je 70,1 milion kilovat-časova. 

Predrag Manojlović, iz jednog poznatog trgovinskog lanca, kaže da je pre dvadesetak dana prevaziđen problem sa uvozom klima-uređaja zbog poremećenih lanaca snabdevanja i da ih sada imaju dovoljno u ponudi. Čekali su tu robu, kako navodi, nekoliko meseci.

- Porast tražnje za tim uređajima je očekivan - ističe Manojlović.

- To je sezonski, kada stignu topli dani, pogotovo noći, potrošači se odlučuju za kupovinu klima. Kod ventilatora je to još izraženije.

On objašnjava da su klima-uređaji poskupeli pretežno zbog ugradnje čelika, čija je cena porasla, jer taj metal stiže uglavnom iz Rusije i Ukrajine. Sada počinje, kako navodi, i sezona rashladne tehnike.

- Stari frižideri i zamrzivači se više kvare zbog spoljnih okolnosti, odnosno visokih temperatura - ukazuje Manojlović.

- To diktira kupovinu i ovih uređaja.

Servisi ne mogu da opsluže sve zainteresovane. Kako one koji su kupili novi klima-uređaj, baš kao ni one koji bi postojeći da poprave ili samo redovno održavaju. I kod najorganizovanijih usluga se čeka makar dva dana.

- Evo, danas da kupite klimu, mi bismo mogli da je ugradimo prekosutra - čuli smo u jednom beogradskom servisu.

- Mi ugrađujemo uređaje koje mi prodajemo. Imamo deset radnika na terenu. Posla imamo više nego što možemo da postignemo.

Majstori kažu da im je sunce najbolji komercijalista. Telefoni se usijaju kad termometar dostigne 35 stepeni.

- Do pre desetak dana imali smo problem i što nije bilo dovoljno uređaja - kažu u ovom servisu. - Uređaji su ove godine od 100 do 150 evra skuplji nego prošle. Poskupeo je transport i to je glavni razlog. 

SA RASPRŠIVAČEM SKUPLjE OD 90.000

RASPON cena ventilatora je veliki, kao i kod klima-uređaja, a zavisi od vrste, kvaliteta i funkcija. Ovih uređaja u ponudi ima za svačiji džep, a najjeftiniji se mogu naći i za 1.000 dinara. Međutim, cena ventilatora sa prečišćivačem vazduha, koji kontroliše vlažnost i raspršuje vodu, viša je od "paprenih" 90.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja