PELET PRAZNI DŽEPOVE: Na stovarištima cene ogreva i dalje rastu, dok uglja i dalje nema dovoljno

E. B. TALIJAN

05. 07. 2022. u 10:39

CENE ogreva rastu iz meseca u mesec. Snabdevanje tržišta domaćim peletom još se nije stabilizovalo, a na stovarištima i dalje nema dovoljno uglja.

ПЕЛЕТ ПРАЗНИ ЏЕПОВЕ: На стовариштима цене огрева и даље расту, док угља и даље нема довољно

Foto N. Skenderija

Ekološki prihvatljiv energent je za godinu dana zabeležio skok od skoro 70 odsto. Lane se tona peleta kupovala za 230, a sada premašuje 380 evra, odnosno prodaje se za 40.000 do rekordnih 45.000 dinara. Javno preduzeće "Srbijašume" i deo prozivođača najavljivali su krajem maja da neće koštati više od 250 evra, ali od toga još nema ništa.

Ogrev sve skuplji, Foto N. Živanović

Stručnjaci se ne usuđuju da procenjuju u kom pravcu će se dalje kretati cena ovog eko-goriva, jer to zavisi od brojnih faktora. Najveći domaći proizvođači kažu da im poslednjih dana stižu dovoljne količine sirovine iz "Srbijašuma" i da će potrošači biti dobro snabdeveni, ako se tako nastavi.

Kubik isečenih drva u maloprodaji početkom juna bio je oko 9.000 dinara, a sada se prodaje i za 10.300 dinara. Iscepkana u mreži su 11.000, a ako su na paleti, onda idu i do 19.500 dinara. U poslednjih mesec dana tona uglja sa prevozom poskupela je najmanje 2.000 dinara i sada košta od 18.000 do 20.000 dinara. Zbog problema u "Kolubari" ove godine tog energenta nema dovoljno ni za proizvodnju struje, jer kopovi nisu pripremljeni, a nedeostaje i moderna oprema za kopanje. Tako da se ugalj, namenjen širokoj potrošnji, sada nabavlja iz uvoza, koji je, takođe, otežan.

Ogrev sve skuplji, Foto N. Živanović

Proizvođači eko-goriva ne mogu da kažu da li bi uskoro, ako dođe do potpune stabilizacije tržišta, cena peleta mogla da padne. Razlog je što su imali gubitke u prethodnom periodu, koje moraju da nadoknade. Od javnog preduzeća su dobijali 40 odsto ugovorenih količina, pa su sirovinu nabavljali od privatnika po višim cenama.

- Sada smo počeli punim kapacitetom da radimo, jer poslednjih pet, šest dana "Srbijašume" isporučuju dovoljno sirovine - kažu u kompaniji, koja je jedan od najvećih proizvođača ovog energenta. - Samo tako da se nastavi i neće biti problema sa snabdevanjem tržišta.

Pojedini proizvođači peleta su odlučili da pokrenu svoju maloprodaju, jer, kako tvrde, neki trgovci "deru" na maržama. Kod njih se tona ovog energenta trenutno prodaje za 36.500 dinara sa PDV, bez prevoza.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Ignjatović nedavno je ukazao da će, zbog visokih cena drva i peleta, struja biti najjeftinija. On je upozorio da bi to moglo da utiče da se većina građana preorjentiše na električnu energiju, i da u tom slučaju možemo da imamo veliki problem. Na stovarištima kažu da se na isporuku domaćih drva čeka dan ili dva, dok peleta od domaćih proizvođača i dalje nema dovoljno. Zato pojedini vlasnici uvoze ovaj energent.

Ogrev sve skuplji, Foto N. Živanović

- Iz Crne Gore i Hrvatske pelet stiže redovno, a domaći proizvođači se još nisu stabilizovali - kaže Saša Petrović iz jednog poznatog beogradskog stovarišta. - Uglja nema iz "Kolubare", iz BiH se sve teže nabavlja, a nešto stiže iz Crne Gore.

SVAKA ISPORUKA SKUPLjA

VESNA Đurić, koja radi na stovarištu, kaže da je sa svakom novom isporukom ekološki prihvatljiv energent sve skuplji.

- Nabavna cena peleta je od 300 do 310 evra, plus PDV od 10 odsto, a mi ga prodajemo za 350 evra - navodi Đurićeva. - Ništa od najave proizvođača da će koštati 250 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (13)