SRPSKI KORNIŠONI U NEMAČKIM PRODAVNICAMA: Udruživanje pojedinaca, kompanija i institucija garantuje plasman na inostranom tržištu

Promo

04. 07. 2022. u 16:00

SRBIJA je zemlja poljoprivrede, ali su posedi na kojima proizvodimo mali - a konkurencija koja nam se nameće iz Evrope izuzetno jaka.

СРПСКИ КОРНИШОНИ У НЕМАЧКИМ ПРОДАВНИЦАМА: Удруживање појединаца, компанија и институција гарантује пласман на иностраном тржишту

Foto: Promo

Kako bi se iskoristile sve prednosti plodne zemlje i sunčane klime neophodno je da se gazdinstva, kompanije i institucije udruže i postanu deo većih, savremenih proizvodnih lanaca, kako bi uspeli da svoje proizvode plasiraju na domaća i inostrana tržišta.

U tome im od 2018. godine pomaže Global sistem kooperativa, kompanija koja se uspešno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, pre svega kornišona, i predstavlja jedan od najefikasnijih sistema poljoprivrednog udruživanja u Srbiji. Predvođena mladim stručnjacima, razvila je mrežu farmi i otkupnih centara u Moravičkom, Raškom, Šumadijskom i Rasinskom okrugu. Na početku, mreža je obuhvatala oko 120 farmera, 2021. taj broj je bio 350, a 2022. čak oko 450.

Snežana Marković Đurović, koordinatorka zadužena za koordinaciju rada sa poljoprivrednim gazdinstvima, je svakodnevno u kontaktu sa više od četiri stotine domaćinstava u Moravičkom okrugu koja su okupljena u kooperativu oko kompanije Global Sistem Kooperativa.

Foto: Promo

Tokom uzgoja prvoklasnih kornišona koji se plasiraju na nemačko tržište, ova domaćinstva disciplinovano prate savete agronoma kooperative. Nakon inicijalne podrške USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Global sistem kooperativa je posle pet godina rada postala jedna od najznačajnijih srpskih firmi koja okuplja tako značajan broj malih poljoprivrednika i sa njima uspostavlja dugoročnu saradnju.

Uslovi za saradnju su precizno definisani i podrazumevaju zemlju, vodu i spremnost da se marljivo i odgovorno radi. Kooperativa obezbeđuje sadni materijal, sredstva za zaštitu bilja, savete i pomoć agronoma i siguran plasman po garantovanim cenama. Da bi se olakšala komunikacija, razvijen je i softverski sistem, tj. aplikacija kroz koju se prenose poruke do svakog domaćinstva uključenog u kooperativu.

Koliko god kooperativa bila dobro postavljena, a zarada od uloženog rada sigurna, bilo je ipak potrebno da se uspostavi inicijalno poverenje između predstavnika Kooperative i domaćina. Aktivno smo radili na promociji i edukaciji lokalnog stanovništva o gajenju kornišona i priključivanju ovakvom sistemu udruživanja. U periodima kada nije proizvodna sezona, organizujemo zimske škole, na kojima se dosadašnja iskustva prenose na nove članove i uči o novinama u proizvodnji. Na tim radionicama je uspostavljen odnos zasnovan na poverenju, a održava se svakoga dana tako što svaka strana poštuje svoj deo dogovora. Zahvaljujući ovakvom vidu saradnje, gde malo domaćinstvo dobija zagarantovan, redovan prihod, a kooperativa sigurnog dobavljača i potrebne količine i kvalitet za najzahtevnija svetska tržišta, najvažnija je poruka da se našim zajedničkim radom i zalaganjem može da se opstane na selu i da se dobro živi od poljoprivrede – objašnjava Marković-Đurović.

Foto: Promo

Kako bi se angažovao veći broj malih farmera, posebno iz nerazvijenih regiona, USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu sarađivao je sa Global sistem kooperativom na proširenju proizvodnje kornišona i drugih kultura, koje se mogu konkurentno proizvoditi na malim gazdinstvima i ostvariti za njih značajne prihode. Projekat je inače, pored uspešne saradnje sa ovom kooperativom, pomogao udruživanje i unapređenje kapaciteta velikog broja pojedinaca, kompanija i institucija sa ciljem zajedničkog plasmana na inostranom tržištu.

Milan i Gordana Milekić iz sela Katrga u blizini Čačka su najbolji primer kako zajedništvo, uzajamna podrška i rad, uz praćenje celokupnog procesa proizvodnje i savete agronoma, kao rezultat imaju da jedno malo porodično gazdinstvo ima zagarantovane prihode, a njihovi proizvodi se prodaju u lancima supermarketa širom Evrope.

Porodica Miketić već četiri godine sarađuje sa Global sistem kooperativom. Na svojih 10 ari, za sezonu berbe kornišona koja traje oko 2,5 meseca, uspevaju da isporuče čak 14 tona proizvoda. Osim Milana i Gordane u posao je, kada počne berba, uključena cela porodica. Bez obzira na količinu i intenzitet posla koji su izazovni, Miketići vredno, marljivo i odgovorno rade kako bi se njihovi proizvodi našli na inostranim i veoma zahtevnim tržištima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)