MOJE E-RAČUN: Registrovan prvi licencirani informacioni posrednik za razmenu elektronskih dokumenata u našoj zemlji

Novosti online

03. 07. 2022. u 16:54

PRVI licencirani informacioni posrednik za razmenu elektronskih dokumenata u Srbiji je servis Moj-eRačun.

МОЈЕ Е-РАЧУН: Регистрован први лиценцирани информациони посредник за размену електронских докумената у нашој земљи

Foto: Moj-eRačun

Reč je o kompaniji koja je već dobro poznata brojnim preduzećima jer su još 2018. godine na tržištu ponudili uslugu razmene e-računa, elektronsku arhivu i DMS sistem za upravljanje i tok poslovnih dokumenata koji omogućava digitalno razvrstavanje, pretragu, odobravanje i elektronsko potpisivanje svih vaših dokumenata, što je sigurno bila jedna od prednosti zbog koje su prvi uspeli da ispune sve uslove koje je propisalo Ministarstvo finansija.

Servis Moj-eRačun prvi je i jedini informacioni posrednik kome je izdato rešenje za obavljanje poslova razmene i čuvanja e-faktura na teritoriji Srbije, javljaju iz ovog preduzeća.

Informacioni posrednik garantuje sigurnost

Iz kancelarije prvog i jedinog informacionog posrednika naglašavaju da su uslovi koje je Ministarstvo finansija postavilo od velike važnosti za korisnike jer im pružaju dodatni nivo bezbednosti.

- Firme koje korisnici angažuju za usluge izdavanja, evidentiranja, obrade, slanja i primanja elektronskih faktura i prateće dokumentacije moraju da budu ozbiljne kompanije koje će korisnicima pružiti i svoje znanje i vreme, a ne samo infrastrukturu. U ovom momentu najvažnije je pružiti logističku podršku za što bezbednije registrovanje na Sistem elektronskih faktura - rekao je Nenad Solujić, direktor servisa Moj-eRačun.

Foto: Moj-eRačun

Kako saznajemo, krajem juna na SEF je bilo prijavljeno nešto više od 42.000 poslovnih lica što je, upozoravaju iz ove kompanije, daleko manje od broja firmi koje su od 1. jula u obavezi da primaju e-fakture korisnika javnih preduzeća i da ih čuvaju shodno zakonskim propisima. Isto su u obavezi i za elektronske fakture koje prime od strane subjekata privatnog sektora koji su prijavljeni na SEF.

Pomoć kod prijave na SEF

- Procenjeno je da je trenutno oko 120.000 subjekata koji su u obvezi da koriste SEF od jula, što jasno govori da se nisu svi na vreme pripremili na zakonske odredbe koje su stupile na snagu. Servis Moj-eRačun osigurao je korisničku podršku kako bi se sva zainteresovana lica u što kraćem roku digitalizovala i uskladila sa Zakonom o elektronskom fakturisanju - kazao je Solujić.

Registracija na SEF mnogima se pokazala komplikovanom, zbog čega je, smatra Solujić, i došlo do zastoja. U mnogim preduzećima, dodaje, prevideo se propis da samo lice koje je zakonski zastupnik može da izvrši registraciju naloga na sistemu elektronskih faktura.

- Zakonski zastupnik u preduzećima često nije lice koje obavlja poslovanje s državom, odnosno preduzetnici ovlašćenima  imenuju lica koja obavljaju poslove računovodstva i knjigovodstva. Važno je da naglasimo kako nalog na SEF-u može da uradi isključivo zakonski zastupnik, ali on već prilikom registracije može da ovlasti drugo lice. Mi možemo da pomognemo i u tom smislu, odnosno da pomognemo preduzetniku da otvori nalog, a da onda ovlasti drugo lice za poslovanje na SEF-u - pojasnio je Solujić.

Korisnička podrška preduzećima

Solujić naglašava da će korisnička podrška servisa biti dostupna do daljeg i da ih mogu kontaktirati svi subjekti koji imaju bilo kakve nejasnoće oko postupka aktivacije sopstvenog kvalifikovanog elektronskog potpisa ugrađenog u ličnu kartu ili prijave naloga na SEF s kvalifikovanim elektronskim sertifikatima koje koriste u poslovanju.

- Osim kreiranja naloga na eUpravi i registracije na SEF-u, korisnička podrška servisa Moj-eRačun može da edukuje korisnike kako da pošalju prvu e-fakturu, a za korisnike koji ne koriste ERP i računovodstvene softvere koji su integrisani sa servisom, dostupna je i besplatna aplikacija za kreiranje elektronskih faktura - poručuju iz servisa Moj-eRačun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni