DUNAVSKI KORIDOR MENJA ISTOK SRBIJE: Radovi na putu Požarevac - Veliko Gradište - Golubac

E. V. N.

12. 06. 2022. u 07:39

IZGRADNjA brze saobraćajnice Požarevac - Veliko Gradište - Golubac jedan je od najvažnijih projekata koji Vlada Srbije trenutno sprovodi, jer će potpuno promeniti saobraćajnu komunikaciju u ovom delu naše zemlje, a to će rezultirati novim investicijama u turizmu i industriji, rekao je juče ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon obilaska radova na ovom projektu.

ДУНАВСКИ КОРИДОР МЕЊА ИСТОК СРБИЈЕ: Радови на путу Пожаревац - Велико Градиште - Голубац

Tomislav Momirović i Aleksandar Antić sa putarima, Foto Tanjug

- Putevi su preduslov razvoja zemlje, i zadovoljstvo je videti kako se projekat ovog tipa razvija i podiže, jer završetkom ove brze saobraćajnice i spajanjem Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca sa Koridorom deset otvara se potpuno nova perspektiva za sve građane na istoku naše zemlje - naveo je Momirović.

Obilasku radova prisustvovali su kineski predstavnici izvođača radova, kao i direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić, koji je detaljno pojasnio plan daljeg izvođenja radova.

- Naši timovi su neprestano na terenu i, između ostalog, rešavaju pitanje eksproprijacije i maksimalno se trudimo da imamo dobru saradnju sa lokalnom zajednicom i sa ljudima koji ovde žive. Na prvom delu deonice rešeno je 70 odsto eksproprijacije, na drugom delu 60 odsto, dok se na trećem delu deonice rešilo već 90 odsto eksproprijacije - rekao je Antić.

VREDNOST 305 MILIONA EVRA

PROJEKAT nove brze saobraćajnice je vredan 305 miliona evra. Ugovor je potpisan sa kineskom kompanijom China Shandong International.

Ukupna dužina brze saobraćajnice Požarevac - Golubac iznosi 68 km, a planom izgradnje predviđeno je da prvi deo trase počinje od postojeće petlje "Požarevac" na auto-putu Beograd - Niš i pruža se duž postojećeg državnog puta do Požarevca (početak obilaznice) u dužini od 23 km, gde se trenutno izvode radovi na dužini od 5,5 km.

Drugi deo brze saobraćajnice predstavlja novoplaniranu trasu državnog puta, koja zaobilazi građevinska područja naselja (obilaznica oko Požarevca) i preuzima tranzitni saobraćaj i kategoriju državnog puta u dužini od 23 km.

Deonica 3 nastavlja se na drugi deo brze saobraćajnice i takođe predstavlja novoplaniranu trasu državnog puta, koja zaobilazi građevinska područja naselja i preuzima tranzitni saobraćaj i kategoriju državnog do naselja Golubac u dužini od 22 km.

Na deonici od Velikog Gradišta do Golupca trenutno se izvode najintenzivniji radovi sa otvorenom trasom od 15 km, a uskoro se očekuje i intenziviranje radova na deonici od Požarevca do Velikog Gradišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna