PUTIN NE PADA NA BLEF: Rusija ne brani izvoz žita Ukrajini, njihove mogućnosti su “ništa” - 0,5 odsto

P. Z. S. / ria.ru

03. 06. 2022. u 20:07

TVRDNjE da Rusija ne dozvoljava izvoz ukrajinskog žita su blef, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

ПУТИН НЕ ПАДА НА БЛЕФ: Русија не брани извоз жита Украјини, њихове могућности су “ништа” - 0,5 одсто

Vladimir Putin, Foto Tanjug

-Ovo je blef, odgovorio je Putin na odgovarajuće pitanje u eteru TV kanala Rusija 24.

On je napomenuo da se Rusija ne meša u izvoz žita.

Prema njegovim rečima, Ukrajina mora da očisti prilaze lukama, sa svoje strane Rusija garantuje miran prolaz brodova sa žitom.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ranije najavio spremnost Minska da pomogne Kijevu u izvozu žita preko beloruske teritorije, uz kompromise.

Rusija je spremna da podigne izvoz pšenice na 50 miliona tona, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

-U tekućoj poljoprivrednoj godini - 2021-2022 - izvezćemo 37 miliona tona, a 2022-2023. mislim da ćemo ovaj izvoz podići na 50 miliona tona, rekao je Putin u intervjuu na TV kanalu "Rosija 24".

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je 0,5 odsto ukrajinske pšenice koju bi Kijev potencijalno mogao da izveze „ništa”.

-Svet proizvodi oko 800 miliona tona žitarica i pšenice godišnje. Sada nam je rečeno da je Ukrajina spremna da izveze 20 miliona tona. 20 miliona tona u odnosu na ono što se proizvodi u svetu, 800 miliona tona, to je 2,5. Ali ako bismo polazeći od činjenice da pšenica čini samo 20% ukupne količine hrane u svetu, i to je tačno, ovo nisu naši podaci, ovo su podaci UN, onda to znači da je ovih 20 miliona tona ukrajinske pšenice 0,5% „ništa“, rekao je Putin u intervjuu na TV kanalu „Rosija 24“.

Drugo, dodao je ruski predsednik, „20 miliona tona ukrajinske pšenice je potencijalni izvoz“.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE SNIMAK RUSKOG NAPADA NA STRANE "LEGIONARE": Iskander sravnio sa zemljom kasarnu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)