"MORAMO DA KUPUJEMO PUTINOVU NAFTU, DA NE BI VIŠE PROFITIRAO": Dvolično objašnjenje Lajenove pred dogovor o šestom paketu sankcija (VIDEO)

Novosti onlajn

28. 05. 2022. u 18:19

PREMA Ursuli fon der Lajen – predsednici Evropske komisije – Evropa danas nastavlja da kupuje rusku naftu samo da bi uskratila Putinu još veći profit, sprečavajući Moskvu da ponudi takvu naftu koju je kupila Evropska unija svetskom tržištu i „profitira od skoka cena ”.

МОРАМО ДА КУПУЈЕМО ПУТИНОВУ НАФТУ, ДА НЕ БИ ВИШЕ ПРОФИТИРАО: Дволично објашњење Лајенове пред договор о шестом пакету санкција (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Tviter/@StarboyHK

Ovu zanimljivu logiku kojom se vodi Evropa po pitanju kupovine ruske nafte, šefica Evropske komisije predstavila je u intervjuu za "Em-Es-En-Bi-Si".

- Da bismo spasli Evropu od Putina, moramo nastaviti da kupujemo rusku naftu. Jer ako ne uradimo, Putin će to prodati na drugom mestu i više profitirati od poskupljenja, pa bolje da kupimo rusku naftu, a ne da on profitira - navela je Fon Der Lajen u ovom intervjuu. 

Evropa ne može da se složi oko šestog paketa sankcija

Podsetomo, kako je preneo Tanjug, ni mesec dana nakon što je predložen od strane Evropske komisije, šesti paket sankcija protiv Ruske federacije nije usvojen u EU, zbog protivljenja Mađarske na najavljeni embargo na uvoz nafte iz Rusije.

Brisel i zemlje članice su u svakodnevnim kontaktima u cilju pronalaženja rešenja, a na stolu je i opcija uvođenja embarga na naftu koja se dovozi tankerima, dok bi mogli biti izuzeti kopneni naftovodi, na koje se Mađarska, ali i neke druge zemlje članice, najviše oslanja.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da su u okviru priprema za predstojeći specijalni samit EU, koji će 30. i 31. maja biti održan u Briselu, intenzivirani i razgovori o postizanju kompromisnog rešenja za realizaciju šestog paketa sankcija, uključujući i embargo na naftu.

Ambasadori zemalja članica sastaće se 29. maja, dan pred samit u Briselu, sa ciljem da dođu do usagalšenog teksta zaključaka koje bi lideri trebalo da podrže na sastanku u ponedeljak i utorak.

Fon der Lajen: "Ne bi trebalo podizati lažne nade"

Deo zvaničnika EU, na čelu sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom, optimističan je u pogledu postizanja sporazuma oko šestog paketa sankcija čak i ”pre samita”, dok predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ocenjuje da ne bi trebalo ”podizati lažne nade”, odnosno da o ”sankcijama neće biti reči na samitu”.

Da o embargu na naftu neće razgovarati sa kolegama na samitu ldera EU poručio je i premijer Mađarske, Viktor Orban.

Mađarski veto

Zvanična Budimpešta je svoj veto na potpuni embargo na naftu iz Rusije ”dopunila” procenom da bi joj za prekid zavisnosti od ruske nafte trebalo između 15 i 18 milijardi evra iz fondova EU.

U EU i dalje razmatraju da li je moguće dodeliti takav novac Mađarskoj, posebno imajući u vidu situaciju da se Budimpešta već duže vreme nalazi pod evropskom ”lupom” zbog pitanja vladavine prava u zemlji, što je uslovljeno izdvajanjima iz EU fondova.

Kao druga mogućnost ”zaobilaženja” mađarskog veta razmatra se ideja o uvođenju embarga na naftu koja iz Rusije u EU stiže brodovima, što bi izuzelo Mađarsku i manji broj zemalja koje se oslanjaju na snabdevanje kroz naftovode.

Ionako zamršenoj EU jednačini u ovom slučaju ”ulje na vatru” je dodala savetnica ukrajinskog ministra energetike, Oleana Zerkal, koja je Budimpešti poručila da Ukrajina ”ima u rukama” naftovod ”Družbu”, kojim se isporučuje ruska nafta do Mađarske, a kome se, prema njenim rečima ”nešto može dogoditi”.

BONUS VIDEO: 

VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati