RADO SRBI IDU U BANJE I NA PLANINE: Letovanje u našoj državi skuplje za više od 15 odsto u odnosu na prošlu godinu

J. Subin

28. 05. 2022. u 13:00

SRBIJA će i ove godine biti izuzetno atraktivna destinacija, naročito za domaće goste. Stranci se polako vraćaju, ali i dalje nedostaju velike grupe koje su dolazile pre pandemije.

РАДО СРБИ ИДУ У БАЊЕ И НА ПЛАНИНЕ: Летовање у нашој држави скупље за више од 15 одсто у односу на прошлу годину

G.Šljivić

 Za sada je rezervisano nekih 50 odsto hotelskih kapaciteta, a očekuje se da će letovanje u domovini biti skuplje za najmanje 10 do 15 odsto nego prošle godine.

- Mnoga mesta uveliko se spremaju sa novim turističkim sadržajima, kao što su Vrnjačka Banja, Divčibare, Kopaonik i Zlatibor - ispričao nam je Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije.

- Najatraktivnije destinacije su Vrnjačka Banja, Sokobanja, Prolom Banja i Lukovska. Veliko je interesovanje i za planine. Ove sezone pojavljuju se nove destinacije, više za izletnički turizam i tamo gde ima malo privatnog smeštaja. To su Kučevo, istočni deo Srbije, Koštunići.

Prema rečima Genova, cene će uglavnom biti na prošlogodišnjem nivou, ali može se očekivati poskupljenje od 10 do 15 odsto. Interesovanje je dobro. Najveći pik se očekuje u drugoj polovini jula i u avgustu. Tada dolazi dosta naših ljudi iz dijaspore.
- Za sada nema velikih grupa stranaca, još se nisu vratili - objasnio nam je Genov. - Sve su pojedinačni dolasci. Tako da se oslanjamo i ove godine najviše na domaće goste. Vanpansionska potrošnja kreće se, za hotelske goste, od 70 do 80 evra dnevno. Na hranu, suvenire, atrakcije.


Prosečne cene aranžmana u hotelima, širom Srbije, idu od 60 do 120 evra dnevno. To su hoteli sa četiri zvezdice. Kada je reč o najmu apartmana, za Zlatibor treba izdvojiti od 15 do 200 evra dnevno. Cene za iznajmljivanje vila idu i do nekoliko stotina evra dnevo. Za Divčibare treba izdvojiti od 10 pa do 500 evra dnevno. Najjeftnije su sobe, a najskuplje luksuzne vikendice.


Planina Tara, poslednjih godina sve je atraktivnija za odmor u Srbiji. Noćenje u sobama košta od 15 evra. Apartmani su od 25, a od 150 evra najam vila. Slične cene su i po srpskim banjama. 

I gradovi traže svoju šansu


OVOG leta očekuje se da će u većim gradovima Srbije biti za 15 odsto više gostiju nego prošle godine. S obzirom na to da su gradovi, tokom pandemije, najviše "propatili", ovo je i te kako ohrabrujuća vest, smatra Genov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije