MARKO DANON O NOVOJ FISKALIZACIJI: Ovako se suzbija siva ekonomija i nelojalna konkurencija

Novosti online

25. 05. 2022. u 09:41

O ZNAČAJU nove fiskalizacije i njenim efektima danas je govorio i Marko Danon iz NALED-a, koji je istakao da su se oni deset godina zalagali za uvođenje novog oblika onlajn digitalne e-fiskalizacije, koja može da doprinese suzbijanju sive ekonomije, kako bi srpska privreda u celini, uhvatila tehnološki korak sa drugim zemljama u Evropi.

МАРКО ДАНОН О НОВОЈ ФИСКАЛИЗАЦИЈИ: Овако се сузбија сива економија и нелојална конкуренција

Foto: Printskrin/ Novo Jutro

- Sličan oblik fiskalizacije uveden je  u mnogim evropskim zemljama, pa i u našem okruženju, recimo u Hrvatskoj 2013. godine. Dakle, već desetak godina postoji sličan sistem koji je sada uveden kod nas. Mislim da je akcenat ovog sistema u tome što sada u realnom vremenu Preska uprava može da prima ogromne količine podataka širom naše zemlje u realnom vremenu. To dalje znači da se u PU akcenat stavlja na analizu podataka koji pristižu, na osnovu kojih se utvrđuju zakonitosti kako bi se u određenom sektoru, u određenom regionu, gradu, delu dana i sl. uveo red. To znači i da značajnija odstupanja od zakonitosti onda uzrokuju izlaske na teren. Primera radi, u Hrvatskoj, pre nego što su uveli ovakav sistem, izlasci na teren PU utvrđivali su nepravilnosti u procentu od 10 odsto, a nakon uvođenja modernijeg sistema, taj procenat je uvećan na 60 odsto. To znači da su PU širom sveta, koje sprovode ovakav sistem efikasnije, jeftinije i brže pronalaze nepravilnosti- rekao je Danon gostujući na televiziji Pink.

 
On je zaključio da je ovo značajno za privredu koja legalno posluje i da se time znatno suzbija siva ekonomija i nelojalna konkurencija, što dalje znači i bolju naplatu poreza za državu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)