KATANAC NA 143 FIRME ZBOG KASE: Za gotovo dve nedelje poreski inspektori ukupno kontrolisali 760 obveznika

S. BULATOVIĆ

23. 05. 2022. u 08:00

ŠANSA da se zaobiđe porez, makar onaj na dodatu vrednost, sada je daleko manja. Pred poreznicima su svi računi otkucani u Srbiji i to u momentu izdavanja. Izuzetak su trgovci koje je "izdao" internet, pa njihovi podaci stižu kada se ponovo uspostavi veza. Inspektori sada pažljivo planiraju kontrole i obilaze one najsumnjivije. Tokom nepune dve nedelje maja, od 5. do 17, obišli su 760 obveznika, a zbog neizdavanja novog fiskalnog računa zatvorili su njih 143.

КАТАНАЦ НА 143 ФИРМЕ ЗБОГ КАСЕ: За готово две недеље порески инспектори укупно контролисали 760 обвезника

Foto N. Skenderija

Obavezu korišćenja novih uređaja firme imaju od početka maja. Od tada je u primeni novi zakon koji propisuje da je predmet fiskalizacije promet dobara i usluga na malo.

- U cilju provere primene novog zakona, Poreska uprava je u periodu od 5. do 17. maja, sprovela kontrole kod poreskih obveznika koji imaju obavezu evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja, na području cele Srbije - kažu u Poreskoj upravi. - U pomenutom periodu poreske kontrole su bile usmerene na poreske obveznike koji su Poreskoj upravi prijavili poslovni prostor, ostvarili pravo na državne subvencije za kupovinu novog elektronskog fiskalnog uređaja, a nisu aplicirali za bezbednosni element ili su ostvarili pravo na državne subvencije, preuzeli bezbednosni element i izdali samo jedan fiskalni račun. Vršene su i kontrole poreskih obveznika koji su u potpunosti prešli na novi model fiskalizacije i koriste nove elektronske fiskalne uređaje. Ukupno je obavljeno 760 kontrola. Mere privremene zabrane obavljanja delatnosti, zbog neizdavanja elektronskog fiskalnog računa izrečene su u 143 objekta.

Zabrana obavljanja delatnosti se uvek prvi put izriče na 15 dana. Ukoliko se u roku od 24 meseca ponovo utvrdi nepravilnost, onda se katanac stavlja na 90 dana. Ako se nepravilnost još jednom ponovi, lokal se zatvara - i na godinu dana. Zakonom o fiskalizaciji propisane su i novčane kazne. Pored mere privremenog zatvaranja objekata, ističu poreznici, protiv odgovornih su podnete i prekršajne prijave kod nadležnih sudova.

- U Kontrolnom centru Poreske uprave, omogućen je uvid u sve poslovne objekate na teritoriji Srbije, koji su dužni da izdaju račune prema novom Zakonu o fiskalizaciji - ističu poreznici. - Prikaz je omogućen do najsitnijih detalja, od nivoa okruga, gradova i naselja, do ulica i tačne lokacije gde poreski obveznici vrše svoju prijavljenu delatnost. Podaci sa fiskalnih računa izdatih prema novom modelu se u realnom vremenu slivaju u Kontrolni centar i jasno su vidljivi Poreskoj upravi. Obradom primljenih podataka, primenom analitičkih modela analize rizika, omogućeno je efikasno praćenje i kontrola poreskih obveznika kod kojih postoji rizik od izbegavanja plaćanja poreza. Istovremeno, revnosni obveznici fiskalizacije će biti pošteđeni nepotrebnih kontrola.

Privrednici, s druge strane, ističu da se susreću sa tehničkim problemima. Nekima su kasnili naručeni uređaji, pa su prvih dana primene zakona objekte - zatvorili.

MALI: DRŽAVA ZADOVOLjNA

MINISTAR finansija Siniša Mali nedavno je ponovio da je veoma zadovoljan rezultatima.

- Novi sistem omogućava Poreskoj upravi da komunicira u stvarnom vremenu i to je veliki alat u borbi protiv sive ekonomije - istakao je Mali. - Ako želimo uređenu Srbiju, onda za to treba da se borimo. U svakoj zemlji se porez plaća i to je naš posao koji moramo da sprovedemo do kraja. Terenska kontrola usmerena je i na ugostiteljske objekte, frizerske salone, sve koji su obuhvaćeni i po starom i po novom sistemu.

REKORD - 11 MILIONA RAČUNA

PREMA podacima kojima raspolaže Poreska uprava, 11 miliona izdatih fiskalnih računa u toku jednog dana je najveći broj zabeležen od početka primene novog Zakona o fiskalizaciji.

Prema očekivanjima, najviše transakcija je izvršeno u najvećim gradovima Republike - Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu kao i u drugim, većim gradskim celinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)