INFLACIJA NA OSTRVU OBARA REKORDE Cene u Britaniji skočile kao nikada u poslednjih 40 godina

Tanjug

18. 05. 2022. u 09:20

INFLACIJA u Velikoj Britaniji je u aprilu skočila na 40-godišnji rekord od 9,0 odsto na godišnjem nivou, podstaknuta rastom cena hrane i energije, prema današnjim podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

ИНФЛАЦИЈА НА ОСТРВУ ОБАРА РЕКОРДЕ Цене у Британији скочиле као никада у последњих 40 година

Foto: Tanjug/AP Photo

Potrošačke cene u Ujedinjenom Kraljevstvu su na mesečnom nivou porasle za 2,5 procenata.

Oba podatka su neznatno bolja od očekivanja analitičara, koji su u anketi Rojtersa predviđali da će potrošačke cene u aprilu zabeležiti mesečni rast od 2,6 posto, a na godišnjem nivou rast od 9,1 procenat.

Aprilska inflacija je najveća ikada od 1989. godine, kada je počela da se vodi ta evidencija u sadašnjoj formi, i oborila je dosadašnju međugodišnju rekordnu stopu od 8,4 odsto iz marta 1992, a takođe je znato napredovala sa nivoa 7,0 posto zabeleženih u martu ove godine.

Foto: AP

Britanski energetski regulator Ofgem je od 1. aprila podigao cenu energije za domaćinstva za 54 procenta nakon oštrog poskupljenja energenata na međunarodnom tržištu.

Ofgem nije isključio moguće dalje periodično povećanje cena struje ove godine.

Banka Engleske je povećala referentnu kamatu na četiri uzastopna sastanka, podižući cenu zaduživanja sa istorijskog minimuma od 0,1 posto iz perioda pandemije na 13-godišnji maksimum od 1,0 odsto u nastojanju da obuzda divlji rast inflacije, a da ne ugrozi ekonomsku rast.

 

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

DA JE PUTIN ŽENA Stigao odgovor iz Kremlja posle DŽonsonove izjave