ZATVORILI SAMO DEVET LOKALA: Ministarstvo finansija veoma zadovoljno odzivom obveznika fiskalizacije, prestupnicima "katanac" na 15 dana

E. R.

07. 05. 2022. u 09:37

VEĆINA firmi se prilagodila i na vreme prešla na novi model e-fiskalizacije, kažu u Ministarstvu finansija. Poreznici od 5. maja, prema analizi rizika, kontrolišu prodavnice, kafiće, restorane... Promet van novog sistema otkrili u devat objekata, pa su ti lokali zatvoreni narednih 15 dana.

ЗАТВОРИЛИ САМО ДЕВЕТ ЛОКАЛА: Министарство финансија веома задовољно одзивом обвезника фискализације, преступницима катанац на 15 дана

Foto Nikola Skenderija

Poreska uprava je odredila objekte za kontrolu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

- Inspektori su na terenu utvrdili da određeni obveznici ne posluju u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji i u skladu sa tim izrekli ukupno devet mera zatvaranja objekata, na 15 dana, zbog neposedovanja fiskalnog uređaja - saopštavaju iz Ministarstva finansija. - U novom sistemu je primećeno da postoji, na primer, obveznik koji poseduje objekte na nekoliko desetina lokacija širom zemlje, da je uzeo subvencije koje je davala država, a da još uvek nije čak ni zatražio bezbednosni element. Samim tim nema ni fiskalni uređaj, odnosno nije još ni započeo proces e-fiskalizacije. Obveznici su imali šest meseci tranzicionog perioda da pređu na novi model.

E-fiskalizacija podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a potrebno je da svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi radili u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji.

- Prednosti koje donosi novi sistem su brojne, i za državu, i za privredu i za građane, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent - uveravaju u Ministarstvu finansija.

Zabrana obavljanja delatnosti se uvek prvi put izriče na 15 dana. Ukoliko se u roku od 24 meseca ponovo utvrdi nepravilnost onda na 90 dana. Ako se nepravilnost još jednom ponovi, lokal se zatvara - i na godinu dana. Zakonom o fiskalizaciji propisane su i novčane kazne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)