DRUGI SMO NA TRŽIŠTU SRBIJE: Nenad Mijailović, izvršni direktor "Galenike" za finansije

S. BULATOVIĆ

19. 04. 2022. u 12:00

ZAUZIMAMO danas drugu poziciju po udelu na farmaceutskom tržištu Srbije i beležimo konstantan rast kako i u regionu, tako i na međunarodnim tržištima gde poslujemo. Daleko smo odmakli sa procesom digitalizacije i modernizacije, proširili portfolio proizvoda, a započeli smo i novi investicioni ciklus sa fokusom na zaštitu životne sredine i povećanje energetske efikasnosti.

ДРУГИ СМО НА ТРЖИШТУ СРБИЈЕ: Ненад Мијаиловић, извршни директор Галенике за финансије

Foto privatna arhiva

Ovako, skoro pet godina od privatizacije "Galenike", o njenom poslovanju govori Nenad Mijailović, izvršni direktor za finansije.

- Posvećeni smo kvalitetu i daljem proširenju portfolija u skladu sa potrebama savremenih potrošača - dodaje Mijailović. - Važan je i timski duh naših zaposlenih i upravo timskim naporima dugujemo postignuti uspeh.

* Koliko novih lekova i preparata proizvodite od kada ste deo brazilske "NC grupe"? Da li ste od nekih starih odustali i koliko ukupno proizvoda ima potpis "Galenike"?

- Od kada smo postali deo brazilske "NC grupe", u Srbiji smo registrovali 45 proizvoda, od čega 13 iz Brazila. Prestali smo da proizvodimo pet lekova. Od januara 2018. na tržište smo lansirali 42 proizvoda, što je značajan uspeh imajući u vidu visokoregulisanost farmaceutske industrije.

* Imate li pristup intelektualnoj svojini "NC grupe". Šta to znači za "Galeniku"?

- Imamo pristup, pre svega kroz stratešku saradnju sa našom sestrinskom kompanijom - EMS, koja je u sklopu "NC grupe", i najveća je farmaceutska kompanija u Brazilu. To nam dodatno skraćuje period za razvoj novih proizvoda i ubrzava izlazak istih na tržište, bolje planiranje lansiranja novih proizvoda, ali i racionalizuje sve korake - od istraživanja potreba tržišta, procene konkurencije, do trenutka obezbeđivanja leka pacijentima.

* Integracija je donela i uštede, jer zajednički nastupate prema dobavljačima. Odakle sada stižu sirovine za "Galenikine" lekove?

- "Galenika" je decenijama prisutna na globalnoj farmaceutskoj sceni, a strateška saradnja sa EMS-om je doprinela da se poverenje dobavljača dodatno učvrsti. U cilju optimizacije i unapređenja lanca snabdevanja, sa našim kolegama iz Brazila, ali i Indije i Kine, gde EMS ima svoja predstavništva, realizovali smo zajedno mnoge međunarodne projekte. Ove dve zemlje se smatraju vodećim svetskim proizvođačima aktivnih supstanci za farmaceutsku industriju. Pored Kine i Indije, sirovine za svoje lekove uvozimo iz više od 30 zemalja, najviše iz Nemačke, Švajcarske, Brazila i Italije.

* Pandemija je povećala prihode farmaceutskoj industriji, pa i vašoj kompaniji. Šta očekujete u godinama posle pandemije?

- Ključni pokretači naše poslovne vrednosti su investicije, digitalizacija i modernizacija, kao i pružanje podrške zajednici u kojoj poslujemo. "Galenikini" proizvodi i lekovi proizvedeni u Srbiji su već dostupni na tri kontinenta zbog svog kvaliteta i aktuelnosti. Posle pandemije, očekujemo dalji rast kompanije. Naše regionalne aspiracije i rastuće međunarodno poslovanje pokazuju da to možemo.

* Gde se sve prodaju "Galenikini" lekovi?

- "Galenikini" proizvodi su dostupni na tržištima regiona - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Uspešno poslujemo i na 13 međunarodnih tržišta Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Naše poslovne ambicije se tu ne završavaju - u narednom periodu fokus nam je da se pozicioniramo na tržištima Centralne i Istočne Evrope, i MENA regiona.

* Koje je glavno izvozno tržište naše fabrike?

- U ovom trenutku, glavno izvozno tržište je Bosna i Hercegovina, s obzirom na to da tamo imamo najviše registrovanih proizvoda. Dodatno, na međunarodnim tržištima gde poslujemo smo u 2021. povećali izvoz za 14% u odnosu na 2020. godinu, dok smo na tržištu EU uspešno registrovali 19 proizvoda.

* Koliko radnika danas radi u "Galenici"?

- Trenutni broj zaposlenih je 725, od čega je skoro polovina visokoobrazovanih. Sobzirom da je kompanija proteklu godinu obeležila rastom u regionu i na međunarodnim tržištima, prirodno je da u kontinuitetu otvaramo nova radna mesta, kako u Srbiji, tako i regionu. LJudi nam se javljaju i ističu da žele da rade u kompaniji koja slovi za Love-brand, kakav je "Galenika". Ponosni smo na tu činjenicu.

Foto privatna arhiva

* Osvojili ste lane titulu najboljeg finansijskog direktora u Srbiji. Šta je bio vaš glavni adut?

- Kriterijumi su bili rezultati i finansijski položaj kompanije u kojoj radim, kao i ocena biografija i rezultata samih kandidata kroz niz intervjua i odgovora na pitanja žirija. Mislim da je posebnu težinu imala činjenica da je tim čiji sam deo "Galeniku" preuzeo u relativno nezavidnoj situaciji i da smo istovremeno sa tržišnom utakmicom, koja nas nije štedela, imali pred sobom izuzetan izazov transformacije posrnulog samoupravnog giganta u jednu modernu, tržišno orijentisanu kompaniju. Posebno mi je drago što je mišljenje žirija iz Srbije podelio i žiri iz regiona koji me je u konkurenciji kolega iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, marta ove godine, izabrao za najboljeg finansijskog direktora Jugoistočne Evrope. Pored profesora ekonomskih fakulteta iz četiri zemlje regiona, svoj sud u ovom izboru su dali i predstavnici poslovne zajednice iz regiona, što doživljavam kao veliko priznanje i meni lično ali i kompaniji u kojoj radim.

NOVA KARDIOLOŠKA TERAPIJA

* "GALENIKA", uz strateško partnerstvo - EMS, radi na transferu tehnologije pet proizvoda iz novije generacije generičkih lekova. Uspešno su završeni transferi tehnologije za dva proizvoda, a preostala tri se očekuje da budu završeni do kraja aprila. O kojim proizvodima je reč?

- Saradnja sa EMS-om nam je omogućila i rad na transferu tehnologije pet proizvoda iz novije generacije generičkih lekova, čime proširujemo portfolio u grupama proizvoda koji se koriste u terapiji kardiovaskularnih i infektivnih bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POGUBNE TEŽNJE: DŽonson tera Putina sa Balkana