KILOGRAM BAGREMOVOG 1.900 DINARA: Pčelari u našoj državi ispraznili zalihe meda, ali se ne očekuju poskupljenja u radnjama

J. Su.

30. 03. 2022. u 23:00

SRBIJA ima najveću otkupnu cenu bagremovog meda na svetu. Za kilogram plaća se 7,1 evro, a na malo, kod pčelara, može da se pazari za nekih 1.200 dinara.

КИЛОГРАМ БАГРЕМОВОГ 1.900 ДИНАРА: Пчелари у нашој држави испразнили залихе меда, али се не очекују поскупљења у радњама

Foto Tanjug

U radnjama, bagremov med košta i do 1.900 dinara. Kako se zalihe prazne, ipak, stručnjaci ne očekuju neka veća poskupljenja, čak ni u trgovinama.

- Ne bi trebalo da dođe do poskupljenja, jer kupci i sad malo "zatežu", pa neće biti skuplje od ovog - smatra Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

- Možda u nekoj perspektivi, do kraja maja, dok ne krene da se vrca novi med, pa ko prodaje na malo da podigne cenu, ali sumnjam. Naročito što većina pčelara sada više i nema med. Ostale vrste meda prodaju se na malo oko 1.000 dinara kilogram. Otkupne cene su mnogo bolje nego ranije.

Kako nam je ispričao Živadinović, rekordnu otkupnu cenu najviše su postigli zahvaljujući trudu da plasiraju med na domaće i strano tržište, ali bez posrednika.

- Sami plasiramo svoje proizvode, a to znači da nema privatnih firmi koje će tražiti profit - ističe Živadinović.

- Sav profit ide u ruke pčelara kroz cenu koju dobiju za med. Tako smo uspeli da obezbedimo najveću otkupnu cenu bagremovog meda. Iza nas je Mađarska.

Da nije ta cena, mnogi od njih, koji se decenijama bave ovim poslom, sada ne bi opstali.

Neke procene su da je za pčelinjak od nekih sto košnica potrebno najamnje 2.000 evra. Uz to, mnogi pčelari iz udruženja uložili su u fabriku za otkup meda, a to im se vraća kroz njegovu cenu.

Kada govorimo o suncokretovom medu, to je druga najveća paša, odmah posle bagremove. Ipak, cene su niske, pa se teško plasira negde.

Cene meda, generalno su visoke, jer ga nema. I to, kako nam je rekao Živadinović, ne samo u našoj zemlji već nigde u svetu. Najbitniji proizvođači bagremovog meda su Srbija, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Bugarska.

SAVEZ

SAVEZ okuplja više od 8.000 pčelara, koji, zavisno od godine, proizvedu između četiri i deset hiljada tona meda. Od toga izveze se skoro 3.000 tona meda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)